EU presenta un Pla de Xoc contra la pobresa infantil d’Alzira

0
354

Esquerra Unida d’Alzira ha presentat a l’equip de govern un pla de xoc amb mesures per a previndre la pobresa infantil en la ciutat, amb la col·laboració de les associacions i altres entitats. Segons Ivan Martínez (EU-Alzira): “proposem l’actualització del Pla d’Infància (que va vèncer el 2009), el manteniment dels menjadors escolars en els mesos d’estiu per a les famílies necessitades, l’establiment de beques per a les vacants en les escoletes infantils o tarifes socials per als serveis municipals a d’infància (ludoteques, piscines, poliesportius…). Estem en una situació greu des del punt de vista social i qui més ho està patint són els col·lectius més desfavorits, com ara les xiquetes i xiquets.”

En la comarca ens estem trobant amb la justícia social al límit, amb la societat al límit, amb persones al límit. Dels 31.414 aturats son ja més del 50% (23.000) els que no cobren cap prestació. Les entitats que col·laboren amb Serveis Socials de l’Ajuntament d’Alzira, i només en la nostra ciutat atenen a més de 700 famílies en emergència social, han confirmat públicament que la situació que està deixant la crisi econòmica és molt preocupant. S’han multiplicat per tres el nombre de famílies que atenen només a Alzira. Sols a l’estiu 60 xiquets s’acolliren al menjador fora del calendari escolar. I el mateix Ajuntament, també, va haver de multiplicar per dos les ajudes d’emergència en el 2013 i ha hagut de duplicar-la en el pressupost d’enguany.

Al País Valencià s’ha produït un augment d’un 20% de la pobresa des de l’esclat de la crisi o ens trobem en un 28% de pobresa infantil. La indefensió pròpia de la infància fa que a més de patir la crisi econòmica també hagen de patir la baixada del poder adquisitiu dels salaris i les pensions, els repagaments sanitaris i el desmantellament del sistema de salut universal, les retallades d’ajudes socials (a les beques, menjadors, de la dependència…) i un llarg etcètera.

Davant aquesta problemàtica, el col·lectiu d’EU-Alzira ha presentat un Pla de Xoc contra la pobresa infantil a l’equip de govern de l’Ajuntament. Entre les mesures que contemplem:

1. Que es convoque de forma urgent a representants de les organitzacions i entitats socials, així com dels sectors educatius, sanitaris i de serveis socials per fer un diagnòstic actualitzat sobre la pobresa infantil. Des d’EUPV d’Alzira considerem necessari realitzar una anàlisi de la realitat de la pobresa infantil en Alzira. D’ací necessariament haurà de sorgir una resposta política immediata, alhora que s’incorpore al pressupost una partida per a l’atenció urgent, la promoció, la prevenció, l’educació, la formació i la inclusió dels infants.
2. Que el govern local es comprometa a renovar el pla d’infància, el pla de joventut i el pla d’absentisme escolar incrementant mitjançant la corresponent modificació de crèdits, almenys en un 33% el pressupost corresponent de 2014.
3. L’Ajuntament d’Alzira incorporarà un sistema de beques a les famílies, segons renda i condicions familiars, que garantisca la gratuïtat per a aquelles que més ho necessiten per a poder omplir totes les vacants de les escoletes infantils municipals.
4. L’Ajuntament instarà a la Conselleria per a l’ampliació dels períodes d’obertura i servei dels menjadors escolars en període de vacances.
5. L’Ajuntament contemplarà la situació econòmica de les famílies alhora de fixar els preus públics de les activitats culturals, educatives o esportives per tal d’evitar situacions d’exclusió per motius econòmics.
Tal i com explica Ivan Martínez, portaveu municipal d’EU-Alzira: “Alzira és Ciutat Amiga de la Infància, i això no s’ha de quedar en una simple distinció. Ens trobem davant d’una situació d’emergència, que no només ha sacsejar les nostres consciències, sinó plantejar-nos seriosament si ho hem de consentir. La pobresa infantil compromet la igualtat d’oportunitats en la vida. Viure en una llar amb baixos nivells de renda, en un habitatge en males condicions o estar exposat a una alimentació inadequada durant la infància influeixen negativament en la salut de les persones anys després, especialment quan aquestes experiències són prolongades. També influeixen negativament en el desenvolupament d’aptituds, resultats educatius o en comportaments asocials, per tant compromet els horitzons de creixement i de benestar de la nostra societat a llarg termini.”

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here