Diumenge de Rams, Concurs d’Encissams i Baixada dels Sants a Alberic

0
675

Alberic, serà el centre d’atenció i punt de referencia en la Ribera, el diumenge 13  d’Abril, on esclata de llum, colorit, fervor i passió, gastronomia,  i per la nit, la tradicional i espectacular Baixada de Sants, des de l’Ermita Santa Bàrbara, dalt de la Muntanyeta, fins els llocs preparats per a rebre a tan “Il·lustres Convidats”, com son els 9 passos que componen la Setmana Santa d’Alberic, i que podran ser visitats el proper dilluns 14 d’abril a partir de les 21,00 h.

Actes a celebrar, Diumenge 13 d’abril

7,00 h.- “Despertà”.

8,30 h.- Santa Missa resada, en la Parròquia de Sant Llorenç

10,30 h.- Benedicció de Palmes i Ramos, en l’Ermita de la Mare de Déu de Cullera, i eixida en processó, per la Mare de Déu de Cullera, Hortes, Poeta Badenes, Rafael Comenge, Plaça Constitució (Ajuntament) , has l’Església de Sant Llorenç, on se celebrarà la Solemne Eucaristia.

13,00 h.- Tradicional “Concurs d’Encisams” en la Muntanyeta, amb entrega de Trofeus, al millor encisam, millor presentació de la parada,

L’Ermita estarà oberta, per a contemplar, el arreglament de les imatges, que eixiran en la baixà dels sants.

16,00 h.- A partir d’esta hora, Renovació de “Apuntà als Sants, en els llocs de costum.

 “Festival de Bandes”, en la Plaça de la Constitució (Ajuntament), desfilant en passa-carrer fins la Muntanyeta on la Societat Unió Musical d’Alberic oferirà el tradicional Concert.

19,45 h.- Des de la Muntanyeta, es dispararà 21 “Salves d’Honor”, que anunciarà al poble, el començament, de la tradicional “ Baixà dels Sants”.

És una meravella veure abaixar les andes il·luminades, amb les imatges, a la posta del sol, on els portadors, treballen de valent, perquè va costa baix, en el denominat camí del “Via Crucis”, franquejats per esvelts avets, i a les seues esquenes, la silueta de l’Ermita de Santa Bàrbara. Una estampa digna d’admirar.

La processó prendrà la ctra. de Tous, cap a la Rotonda de la Mona, i entrarà al poble per l’Avinguda de la Glorieta, Sant Antoni, Rafael Comenge, fins arribar a la Plaça de la Constitució (Ajuntament) , on es resaran unes Oracions, i posteriorment cada Confraria traslladarà els seus imatges als domicilis dels seus confrares majors.

Localització d’Arreglaments

.- “Sant Calze”,  C/. Verge dels Desemparats, 4

.- “Oració de Jesús en l’Hort”, C/. Sèquia Reial del Xúquer, 12

.- “Crist en la Columna”, C/. Eres, 9

.- “Ecce Homo”, C/. Pizarro, 26

.- “Jesús Natzarè”, C/. Gavarda, 3

.- “Crist de la Fe”, C/. Poeta Vicente Jacinto Pérez, 21

.- “La Pietat”, C/. Arxipreste Ferrandis, 17

.- “Sant Sepulcre”, C/. Enric Ortega, s/n

.- “La Soledad”, Andrés Montalvà, 27, baix

Salvador Navarro, President  de la Junta Central de Confraries,

Ens ha comentat, sobre,

Acte d’arreglament d’imatges

“el dissabte per la nit, els confrares pugen a l’ermita on estan els seus Sants per a que lluïsquen les seues millors gales el Diumenge de Rams, i que estaran exposades dins de l’Ermita Santa Bàrbara. Se arreglen les imatges es posen les flors. Els arreglaments comencen a les 11 de nit i acaben cap a les 2 o les 3 de la matinada.

Es manté un ordre d’entrada per a arreglar les imatges, segons l’orde d’eixida. Primer entra, l’última que ha d’eixir, i entra l’última, la primera que ha d’eixir. Els primers confrares, són els de l’Hort i el Calze, que estaran en el centre de l’ermita, i les altres poden estar davant del seu altar, i la Confraria del Crist, accepta l’altar de l’hort, que li’l cedeix.”

600 Aniversari, de la erecció Canònica de la Parròquia de Sant Llorens

“per a celebrar-ho, les Confraries han celebrat cada una d’elles, independentment, i portant la seua imatge, a la Parròquia Sant Llorenç, en dies diferents, una celebració Jubilar i Santa Missa.

Abans del 5 d’abril, ho han celebrat les Confraries de L’Hort, Ecce-Homo, Natzarè i la del Crist.

El dia “d’Els Combregars” (28 d’abril), la Confraria del Sant Sepulcre; el 10 de Maig, la de La Soledad, i el dia 22 de juny, Corpus , la Confraria del Sant Calze.

L’Apuntà

“molt típic i característic d’Alberic, i sols es dona en el nostre poble. Hi ha ressaltar dos aspectes. El primer i mes important, «es el renovar la fe, que té cada u pel seu confraria, o per diverses confraries, que és una de les diferencies», i la segona part, «es una donació voluntària, bonament dels diners que vol, i que serveix per a mantindré la confraria.»

Entendrem per renovar la nostra fe per la confraria, en que una persona pot apuntar, a son pare, que es difunt, o a un xiquet que va a nàixer. Per això, cal distingir la quantitat de confrares que hi han apuntats, i els que ixen en les processons, perquè el desfase es gran.

Així com hi ha molta gent en el poble, que està apuntat en mes d’una confraria. “Salva, es posa d’exemple, i està apuntat a 7 confraries.

Eduardo Sala/Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here