Norbert Blasco ha rebut el Guardó Murta de l’Associació Cultural Illa del Xúquer

0
545
N. Colomer, N. Blasco, A. Pau i D. Gómez
Norbert Blasco rep el guardó de mans de Natura Colomer
Blasco i membres d’Illa del Xúquer davant l’arc medieval del segle XV

La presidenta de l’Associació Cultural Illa del Xúquer, Natura Colomer ha entregat esta nit el VIII Guardó Murta al mestre Norbert Blasco per la seua relevant trajectòria en defensa del patrimoni, la llengua i la cultura valenciana.

Miquel Oviedo ha glossat la figura de Norbert fent un repas per les nombroses activitats desenvolupades especialment les relacionades amb la recuperació de plafons ceràmics.

El grup Musicalm ha contribuït a que Norbert haja viscut una jornada inoblidable davant les nombroses felicitacions i adhesions rebudes com les de l’editor Josep Gregori, del dirigent del Consell Valencià de Cultura. Jesús Huguet, així com d’Aantoni Prats entre d’altres.

El periode comprés entre els anys 1964 i 1982 va ser «el més decissiu» i «el més lamentable en la història  de la Vila d’Alzira» així es manifesta el catedràtic de Geografia i Història Juan Piqueras en una de les seues publicacions.

Norbert Blasco al rescat

Un periode en el que es va produir una sustitució «accelerada» de les antigues cases unifamiliars per moderns blocs de viviendes, segons el professor de la Universitat deValència.

En estos anys va sorgir la figura del mestre d’escola, Norbert Blasco, per rescatar un fum de plafons ceràmics devocionals (retaules), així com rajolets de ceràmica valenciana seriada del barroc i del neoclàssic.

Premis Misión Rescate

Un inventari d’este patrimoni fet per ell junt alumnes de l’aleshores col.legi Públic Francisco Franco, hui Blasco Ibáñez, va merèixer el reconeiximent d’un popular programa de TVE, «Misión Rescate» que li va valdre el primer premi trofeu d’or.

Perseverant en la seua tasca rescatadora davant la política «destructora» del desarrollisme de l’època, Blasco va invertir el premi económic en descobrir  l’arc adintellat tardo- medieval de l’antic caseró que va ser un dipòsit de carbó i casa d’empenyorament.

Nobert va proposar a la família que residia en la casa l’any 1979 que li restauraria la façana si «baix d’un gruix de morter i calç es trobava l’arc tardo-medieval» de finals del segle XV. Els seus coneiximents històrics i arqueològics serviren per a recuperar un dels edificis més importants d’Alzira, hui convertit en la seu del MUMA.

Símbol històric d’Alzira

Esta troballa «un dels símbols històrics» de la ciutat, segons Blasco, li va significar un nou premi per part del programa televisiu Misión Rescate, que a més li va lliurar la medalla de plata a la ciutat d’Alzira tot i que les autoritats locals de l’època no intervingueren per a res.

El mestre de l’antic Franco li comentava a Riberaexpress que a ell el que més satisfacció li donava era «sensibilitzar» a l’alumnat del centre perquè «estimaren el seu patrimoni», que sovin desapareixia entre els enderrocs d’aquelles velles cases unifamiliars que desapreixien per donar pas a «moderns blocs de vivendes».

La seua tasca no ha estat fins ara reconeguda en el seu poble fins que l’Associació Cultural Illa del Xúquer, l’ha rescatat per reconèixer-li, hui a la Casa de la Cultura, la seua defensa del patrimoni urbà alzireny contra les iniciatives depredadores d’una època negra, segons el catedràtic Juan Piqueras; «la més lamentable en la història urbana de la Vila d’Alzira».

Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here