«Pensat i Fet», 27 anys fent falla tradicional a Alberic

0
551

 Actualment, tenen tres falleres majors, i cap infantil, ja que acordaren des de la seua creació que cada vegada que naix-quera una xiqueta entre els seus membres, seria anomenada Fallera Major, mentre estigueren en la falla.

 40 fallers/es la componen, i son les Falleres Majors 2014, Marisa Viñals i Guillem, Samantha Calabuig i Cortes

 Boro Calabuig i Iñigo, President, des de que es va fundar la falla, i ens conta com va nàixer, “va nàixer entre família, i eren dos xiquets xicotets (nebots) que havien i els agradaven les falles, i entre les mares d’ells i jo, venien i començaren a posar uns ninot-ets de cartó arrimats a la paret, els tirava quatre coets, Heu van parlar amb la quadrilla de 5/6 parelles d’amics, per a poder fer quelcom mes, i esta llavor va germinar, fins convertir-se en la falla que tenim.”

Boro, el sentir popular d’Alberic, comenta, que la vostra falla es mereix un premi especial, perquè teniu una cosa que la fa diferent a les altres, i es la crítica típica dels valencians, rimades socarronament, que critica amb gracia, sense menysprear a ningú,

Qui fa esta crítica, ¿entre tots o hi ha alguna persona en concret?

“Hi ha una persona que les fa i li ix espontàniament, Paqui Cortés i Domínguez (la seua dona), i quan estem tots junts exposa les critiques, per a que li donem la nostra opinió, per si hi ha que retocat quelcom.”

Enguany, quina crítica porta la falla?

“Es critica un poquet de tot, del que passa en la actualitat, com la crisis econòmica i la situació personal i familiar que a arrel d’açò, esta passant.”

 Samantha, (filla del president), “ser Fallera Major d’esta falla es un orgull, heu porte en la sang abans de nàixer, i als huit mesos vaig començar fins ara, 23 anys. Treballe en una Escola Infantil, perquè sempre m’han agradat els xiquets, i vaig estudiar el cicle per a treballar amb ells.”

Li agrada llegir de tot un poc, així com de la música, el últim llibre que ha llegit, parla de la mitologia grega.

Marisa, 15 anys de Fallera Major, i estudia 4t d’ESO, toca el clarinet i estudia en el conservatori 3er de grau mig. Li agrada mes esport que llegir. Però, dins de l’esport, el que no li agrada es fer carreres a peu, i li agrada jugar a futbol, natació i fer bici. Li agrada la escoltar la música actual, i no massa la clàssica  i toca el clarinet per estar amb les seus amigues.

Paqui, autora creativa de les “crítiques”, no sols de temes nacionals o internacionals, sinó també domestiques, es a dir del poble, des de fa 27 anys.

Alguna persona que ha visitat la falla, s’ha sentit identificat en alguna de les teus crítiques?

“directament per vergonya no m’he diuen, però  jo crec que si, que molta gent es sentirà identificà”

Quan estaràs fent les crítiques, segurament en la teua ment estarà allò o la persona que vas a criticar, ¿en que te bases per a fer les crítiques?

“En tot el que passa durant l’any, i al estar mes fresc, la gent heu recorda. Pregunte a la gent de la falla, quins temes volen que critiquem, i jo vaig calfant-me el cap, inclòs algunes nits hem toca alçar-me del llit, per apuntar quelcom que m’ha vingut al cap, per a que rimen les coses i siguen molt curtes i directes, per a que la gent capte la “crítica ”que volem donar. La crítica que mes m’he sentit satisfeta, es una que he fet l’ultima setmana sobre el que està passant actualment en els empresaris, i que m’ha eixit del cor, perquè hi ha moltes famílies afectades.”

Tere Agraz Carramolinos, “relacions públiques” de la falla, comentava, que tots els fallers/es participen sense distincions, tant aportant idees per a fer les crítiques, el motiu principal, o en qualsevol cosa que fa falta.”

Gonzalo Agraz Carramolinos, es el responsable de cuinar en la falla, i no sap si està bo o roin, ja al menys se’l mengen, i alguns deixen el plat per a que no es neteje. El que mes els agrada que fas-a son els gaspatxos, i per la nit conill amb tomaca. Es cuiner per afició.

Xavier Escribà Montalvà, es el especialista de fer bones paelles valencianes, els diumenges, des de que començà a fer-se la falla.

Una falla familiar, formada per famílies senceres, en la que participen els noviis i novies, tant en les idees, com en la preparació i muntatge del monument faller, des de que començaren fa 27 anys, fent falla de poble i per al poble.

Des de un principi, arreplegant com diu la cançó “trastos vells” que la gent del poble, deixava en el carrer. Hui en dia poden fer-la gracies a les donacions dels veïns d’Alberic, no sols en metàl·lic, sinó en especies, a les loteries, rifes i quotes  que paguen per família durant l’any.

Es curiós, vorer en la paret, una llista de les persones o entitats, que han col·laborat.

Boro, ens comentava, que el casal va ser una donació, i està obert per a tots aquells que vagen a visitar-los, i s’assenten com un faller mes. Que no la miren com a quatre maderes muntades, sinó que miren la feina que fem les famílies que som ací, i que llisquen  les crítiques, que en general son molt artístiques.

Eduardo Sala/Riberaexpress

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here