Favara planta una singular falla amb trastos vells com en les orígens de les falles

4
991
Els fallers de Falla per la Pau davant l’ogirinal monument

El municipi de Favara conta, des de l’any 1984,  amb una comissió independent de la Junta Central Fallera, «Falla per la Pau», que no entra en concurs i que a més guarda , pel que fa al nomument , les més tradicionals esències falleres. «Cadires, taules, caixons, armaris, capçals de llits, mobles en general» que seleccionen en les recollides de trastos vells que fa, periòdicament, l’ajuntament s consntitueixen la base de la falla.

«Enguany la hem pintat i li hem donat una miqueta de forma», comenta tot orgullós a Riberaexpress, l’improvisat artista de la comissió, Juan España.

És una comissió atípica que no concursa amb les altres dos falles de Favara però que sí participa en algún acte com l’ofrena, a més de fer dos passacarrers diaris.

Sense president ni fallera major

Són uns 350 entre falleres i fallers i es vanaglorien de ser la falla més antiga del poble on son coneguts com els «paueros» per la seua especial idiosincrasia. «Así som tots igual» assegura Paco Carmona, un veí de Corbera que, junt la seua dona Antonia, es troba «molt ben acollit en la falla». No hi ha junta directiva, ni president, ni fallera major, «ni som protocolaris»,  la clau per a sobreviure sense la clàssica estructura de les falles «és la convivència».

Els fallers més veterans elogien la col.laboració dels joves, que han sigut els montadors del monument i dels més menuts que «han contribuït a pintar la falla». Una falla que sols té un pressupost d’alvoltant de 350 euros, «el que ens ha costat la pintura» explica Juan España, per això les quotes són tan econòmiques; 100 euros per al faller adult i 190 euros per al matrimoni.

Ahir feren la seua particular cassolà en un impresionant casal, presidit per la paloma de la pau, ubicat a l’entrada del poble, en uns terrenys cedits per l’Ajuntament de Favara.

Riberaexpress

4 Comentarios

  1. Aço es lo maxim i sobretot en la xaranga els dessiguidats!!! Son els millors.ensfan bibrar en tots els pasakarrers!! VIXKA LA FALLA PER LA PAU!!

  2. Així si que haurien de ser les falles, sense plàstics ni tant de protocol i jerarquia!
    Enhorabona pel seny i el bon gust, amics!

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here