Sant Joan recupera la falla i els materials que els seus fundadors plantaren l’any 1940 (VIDEO)

2
706
La falla del 1940
Ignacio Ríos autor del monument

El nou Micalet ha estat fet com l’antic pel fill de seu autor, Ignacio Ríos, actual president honorífic de la falla. «He utilitzat els materials que en aquella època va tindre mon pare, fusta, cartró i ninots vestits amb roba antiga i espardenyes d’espart a mida».Els fallers de Sant Joan han iniciat este matí la plantà de la rèplica del monument que alçaren fa 75 anys els seus fundadors. La majoria dels membres de la comissió més antiga d’Alzira s’han alçat de bon matí per traslladar personalment la falla des d’un local al carrer Pintor Andreu fins la placeta al só de la dolçaina i del tabalet en una comitiva fallera que ha recorregut el centre de la ciutat.

Este fet tingué lloc en novembre de 1939. Un grup de joves alzirenys varen fundar esta falla. Ells eren els germans Francisco i Ernesto Benedito, Pompilio Gisbert, Ricardo Marín, José Vila, Joaquín Ríos i el seu germà, mon pare, l’inspirador de la idea, Ignacio Rios Magraner.

Homenatge als fundadors

Com a homenatge a estos set joves, i en especial al que em donà a mi la vida és pel que enguany gustosament he volgut participar, en companyia de les meues germanes Eva i Marian, i d’un grup de persones que m’han ajudat, com l’artista faller Vicent Piera, l’amic i poeta satíric alzireny Toni Lluís Martínez; i Rosana Peris i Vicenta Catoira, que han confeccionat la vestimenta dels ninots, construint i fent donació a la Falla Sant Joan, del monument basat en aquella primera falla.

La placeta de Sant Joan i les seues rodalies ha estat hui tota una festa que ha servit per recordar els fallers que la fundaren, un mes de novembre de l’any 1939.

VIDEO (Isaac Candel):

http://www.alzirateveu.es/noticies/2014/2014_03_15_SANT_JOAN_PLATA_ENGUANY_UNA_REPLICA_DE_LA_PRIMERA_FALLA.html

2 Comentarios

 1. Hola.
  El vídeo em pareix impressionant.
  Veure com es fa una falla en el 2014 emprant els mateixos materials, construcció, transport i veure com es plantava igual que es va fer en el 1940, ha sigut del millor que he vist fa temps i un verdader gustàs.
  És d’agrair l’esforç dels familiars que han promocionat la seua creació i a la falla per mostrar-nos este esdeveniment.
  Que haja passat per a veure-ho tanta gent, per veure una falla feta i plantada com l’any 1939, ensenyar-ho als xicotets i no tan xicotets, i quan els pregunte que han dit les autoritats locals i em responen que no han passat a veure i comentar amb ells la plantada, etc, em quede a quadros.
  A mi m’ha paregut magnífic i vull donar-vos les gràcies per ensenyar-nos açò i fer-nos recordar temps passats.
  També em va paréixer magnífica la idea de la falla Colmenarr, Reis Catòlics, Murta i l’ONCE amb espai per a invidents.
  Senyors, un aplaudiment per a vostés per estes idees i esforços.
  Una salutació.
  Pasqual DV Alzira

 2. M’ha agradat molt la iniciativa de tornar a la festa més tradicional, participativa i més autèntica. No s’hauria d’haver perdut mai el vertader sentit de la festa de barri i sobre tot enhorabona per haver recuperat el «sentit comú» en utilitzar materials primaris i no els «tòxics» industrials actuals. És un atemptat contra la Salut de les persones i una vergonya !! el fum que treuen aquests magnífics monuments la nit de la Cremà.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here