La Plataforma per la Sanitat Pública qualifica «d’opac» el model Alzira

0
335
 Hem llegit a la premsa que el número dos de la Conselleria de Sanitat, Luís Ibáñez, va declarar en la seua visita a l’Hospital de La Ribera que el model de concessions sanitàries (modelo Alzira) no és cap problema, que funciona bé i que millor no tocar allò que funciona, que els professionals del departament estan plenament  implicats en el “model” i que no els importa gens que les una empresa nord-americana compre el 50% de els accions de Ribera Salud.

 A l’endemà, el president Fabra, en resposta a una interpel·lació a les Corts Valencianes, es va comprometre a no prorrogar les concessions actuals ni fer-ne de noves abans de les eleccions. Aprofità per recordar que els contractes actuals estan ben blindats i que quan els partits que ara estan en l’oposició tinguen responsabilitats de govern no podran recuperar la gestió de la Sanitat Pública.

Arran d’aquestes dues notícies, des de la Plataforma per la Sanitat Pública de La Ribera volem fer unes puntualitzacions perquè, a la llarga, les privatitzacions sempre són més cares que la gestió directa, perquè les empreses ho són per a guanyar diners, per acontentar als seus inversors. Els diners que es guanyen en la Salut de les persones són els que no s’inverteixen en la Salut de les persones.

 A hores d’ara no sabem què està passant amb els comptes del Departament i Hospital de La Ribera. El “modelo Alzira” és un model opac, on s’amaguen les els comptes, les llistes d’espera, els contractes amb els treballadors, el negoci que es fa amb les asseguradores i els pacients als que s’atén de forma privada. El Consell de Salut del Departament, òrgan que hauria de controlar el funcionament perquè així ho diu la llei, no té accés a la informació real i vertadera. I el Comissionat, que hauria de vigilar en nom de la Conselleria que tot es faça com cal, no ens dóna garanties que així siga.

No es creguem les enquestes de satisfacció dels usuaris perquè no coincideixen amb el que els pacients i familiars conten que els passa i els ha passat. I perquè sabem que, segons es fan les preguntes, quan i a qui, és fàcil endevinar quines seran les respostes. Ningú no es pot creure que qualsevol servei tinga vora un 100% de satisfacció dels usuaris.

Quant als treballadors i treballadores de l’Hospital i el Departament, estem segurs que la majoria ho són, bons professionals, però que preferiríem que en lloc de estar “ben implicats amb el model”, com diu el Sr. Ibàñez, estiguen ben implicats amb la Salut dels riberencs. I açò potser no siga tan fàcil de congeniar quan els contractes laborals no depenen només dels principis de mèrit i d’igualtat d’oportunitats sinó d’altres menys professionals. I això arriba a provocar manca de qualitat de la que els pacients perceben en la seua pròpia salut. El “modelo Alzira” de l’Hospital i Departament de La Ribera està provocant una excessiva rotació de professionals, produïda per l’estrés laboral, la inseguretat en el treball, la pressió assistencial i la reducció del salari respecte dels públics. I hi ha treballadors que quan troben feina en la Sanitat Pública se’n van. El que no repercuteix, tampoc, en la qualitat del servei.

En definitiva la concessionària Ribera Salud cuida més als accionistes i als comptes de beneficis que a la Salut de La Ribera, per la qual cosa seguirem lluitant per aconseguir la reversió de la gestió del Departament i Hospital de La Ribera quan acabe la concessió en 2018 o, si pot ser, abans. Per açò, esperem que siga veritat el que digué el president Fabra a Les Corts i no hi haja intents de pròrroga de la concessió ni maniobres semblants més o menys clares o amagades, que dificulten la reversió.

Perquè volem una Sanitat Pública, de Qualitat, Eficient i Transparent,  amb el Control Social necessari. Perquè la Salut és un Dret i no ha de ser un Negoci.

 Plataforma per la Sanitat Pública de la Ribera

Eduard Hervàs

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here