Sant Joan, la degana d’Alzira, plantarà la mateixa falla que la primera de l’any 1940

0
654
Nacho Ríos

L’esbós de la falla de 1940

Enguany es compleixen 75 anys de la fundació de la Falla Sant Joan. Este fet tingué lloc en novembre de 1939. Un grup de joves alzirenys varen fundar esta falla. Ells eren els germans Francisco i Ernesto Benedito, Pompilio Gisbert, Ricardo Marín, José Vila, Joaquín Ríos i el seu germà, mon pare, l’inspirador de la idea, Ignacio Rios Magraner.

Homenatge als fundadors

Com a homenatge a estos set joves, i en especial al que em donà a mi la vida és pel que enguany gustosament he volgut participar, en companyia de les meues germanes Eva i Marian, i d’un grup de persones que m’han ajudat, com l’artista faller Vicent Piera, l’amic i poeta satíric alzireny Toni Lluís Martínez; i Rosana Peris i Vicenta Catoira, que han confeccionat la vestimenta dels ninots, construint i fent donació a la Falla Sant Joan, del monument basat en aquella primera falla. El que veurem estes falles a la replaceta de Sant Joan, serà una reproducció des d’una perspectiva actual, de la primera falla, que l’any 1940 es va plantar en Sant Joan. La falla està integrament construïda de cartó, fusteria i ninots vestits a l’antiga manera, garantia d’una cremà neta i sense poliuretans.

Per tot açò, vull, com artista del monument i com a President honorífic d’este esdeveniment convidar-vos a assistir als actes de plantà del monument faller que tindran lloc de la següent manera:

– Dia 15 de març dissabte: A les 07:00 hores del matí, trasllat de la falla, des del magatzem ubicat al número 13 del carrer Pintor Andreu, acompanyats amb dolçaina i tabalet, i carregada pels mateixos fallers de la comissió fins a la replaça del carrer Sant Joan, ubicació tradicional de la falla, seguint l’itinerari pel carrer Barri Santa Caterina, seguint per Piletes, fins el carrer Sant Joan. I plantà del monument pels sistemes antics del tombe i el cavallet.
– Dia 16 de març diumenge: Acabament i ubicació dels ninots, gespa, etc.

La falla degana

L’esperit de la celebració és realitzar la plantà i el desenvolupament íntegre del monument recuperant les formes més genuïnes de la festa per commemorar les Noces de Platí de la comissió de Falla Sant Joan, que és la que més monuments ha plantat en Alzira, i la degana de les que actualment planten falla, per historial continuat i per recompenses assolides.

Ignacio Ríos Aranda

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here