Compromís per l’Alcúdia denuncia la «precària» gestió de l’Albufera

0
308

Compromís per l’Alcúdia ha presentat una moció a l’Ajuntament de l’Alcúdia, que espera siga aprovada per unanimitat, en la que s’alerta de la situació de precarietat dels espais naturals del País Valencià, com a conseqüència de l’Expedient de Regulació d’Ocupació –ERO- pel que s’han acomiadat a 200 treballadors que fan tasques de gestió en aquests espais.

 La riquesa mediambiental del País Valencià és una realitat reconeguda des de tots els àmbits socials, polítics, científics i conservacionistes. La gran biodiversitat que alberga el territori valencià està representada en els 22 espais naturals protegits de la xarxa valenciana i en desenes de microrreserves, LICs, zones ZEPA i altres figures de protecció, moltes d’elles incloses en la Xarxa Natura 2000 reconegudes per la Unió Europea.

Per a Paco Sanz, regidor de Compromís per l’Alcúdia,  aquesta realitat està en perill i la situació actual del medi ambient valencià es podria qualificar de precària després de la retallada tant en inversions com en personal, necessaris per a dur a terme les actuacions convenients per a seguir avançant en els objectius de conservació i millora del nostre entorn.

Com a conseqüència de l’acomiadament de prop de 200 treballadores i treballadors de VAERSA a través d’un ERO, declarat nul pel TSJ de València, i que en aquests moments es troba recorregut per la Generalitat davant el Tribunal Suprem, la situació dels nostres espais naturals s’ha vist deteriorada en tots els nivells d’actuació, amb les conseqüències negatives que està tenint tant per a la conservació, protecció i divulgació del patrimoni natural.

Per al portaveu de Compromís a l’Alcúdia la manca de personal degenera en el deteriorament dels nostres espais protegits i dels seus municipis, el tancament de moltsCentres de Visitants i en general l’abandonament de la prestació de serveis públics essencials per a la societat, com afirma la Plataforma de treballadors afectats. En definitiva s’ha abandonat un model sostenible donat el desmantellament encobert dels parcs naturals de la Comunitat Valenciana. Per exemple, el Parc Natural de l’Albufera de València, comptava amb sis treballadors al seu centre de visitants i ara només hi ha dos, el que implica la reducció dràstica de les activitats i dels horaris d’atenció al públic.

 També estan en perill els programes d’educació ambiental sorgits des de la Generalitat a través de l’empresa pública VAERSA, ja que la comunitat educativa, en tots els seus nivells, ha tingut accés a una formació en matèria mediambiental que ha fet possible que hui per hui els alumnes siguen més respectuosos amb el medi i més conscients de les conseqüències d’un ús desmesurat dels recursos, arribant a conèixer, valorar i apreciar la gran biodiversitat que atresora la naturalesa valenciana.

 En aquests moments, malgrat les dificultats, resulta necessari defensar i mantenir les conquestes adquirides i seguir impulsant polítiques que facen efectiu el dret a gaudir d’un medi ambient en les millors condicions possibles. Per a açò és necessària una protecció eficaç, però també continuar amb el treball d’educació, difusió i divulgació realitzat fins ara.

 Compromís per l’Alcúdia demana a la Generalitat Valenciana que mantinga a ple rendiment les instal·lacions associades a la xarxa d’espais naturals per a dur a terme programes realistes i efectius en pro d’un medi ambient de qualitat el que implica la reincorporació dels treballadors i treballadores afectats als seus llocs de treball i més després de la nul·litat de l’ERO pel Tribunal Superior de Justícia.

Fotos: Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here