Francisco Clari,nou president d’Alzicoop: «El meu somni és fer una gran cooperativa»

0
483
El president d’Alzicoop durant l’entrevista

Francisc

Clari a les portes d’Alzicoop

o Clari Hidalgo (Alzira,1953) ha sustituït, recentment, a Bernardo Martín, que ha presidit la cooperativa d’Alzira -Alzicoop- durant els últims 23 anys. Es considera un agricultor a temps parcial com tants alzirenys, i coneix la cooperativa de primera mà en ser el vicepresident i més de 20 anys com a directiu. Reconeix que es poden contar «amb els dits d’una mà» els llauradors que treballen a temps total en esta ciutat.

En l’entrevista concedida a Riberaexpress al gran saló de reunions recorda que el problema del camp «sempre ha sigut el matei, la seua inestabilitat». Quan tots els sectors es troben en crisi «el camp en molts casos és una solució, però no el cultiu de cítrics» assenyala. Té clar que viure del camp «resulta complicat» i sobre tot en campanyes com l’actual en que la navelina, la varietat per excel.lència que es cultiva al terme d’Alzira, «té enguany una deficient qualitat pel seu menut calibre». La pràctica totalitat de les navelines es destinen a l’elaboració de suc pagant-se només a 1,80 euros el caixó de 20 kg.

No ho he vist mai en la vida

«Al soci no li queda, pràcticament, res no compensa ni els gastos del reg» lamenta Clari. Un dels llauradors més veterans d’Alzira, Salvador, que ja supera els 80 anys, li confesava, recentment, que «lo que ha passat enguany no ho vist mai en la vida». I és que «camps sencers de cítrics de propietaris que no son socis de la cooperativa estan venint a véndre-la.

El nou president d’Alzicoop es resisteix a donar per culminat el cicle del cítric i no té masa clar que la sustitució de les taronges pels caquis, siguen la solució, «perquè no tardarà en produir-se una superproducció».

Els cultius agrícoles d’Alzira són regats en la mateixa proporció (50%) per la Sèquia Reial i per les aigües soterrànies. El 40% del conreu citrícola pertany a la varietat de la navelina i Clari recorda que «ja fa 20 anys que esta taronja no és rendible».

Les terres regades per aigües soterrànies que necessiten el tradicional motor són les que solen ser abandonades en costar «40 euros una hora de reg». El regidor d’Agricultura manifestava, recentmen t, a este mitjà que un 20% de les parcel.les ja s’han deixat perdre a Alzira davant la falta de rendibilitat.

No hi ha relleu generacional

Un abandonament propiciat, a més de, per la crisi econòmica per la falta de relleu generacional; «els socis de la cooperativa s’han fet majors i no s’ha produït el seu relleu» reconeix el nou president que s’ha ficat com a primer objectiu del seu mandat de quatre anys «recuperar la confiança del soci, volem que es senguen propietaris d’ella».

El seu somni és «que tornen els socis que l’abandonaren per fer una gran cooperativa», la clau està en «fer unes bones liquidacions», manifesta.Paco Clari mostra admiració pels casos d’Algemesí i l’Alcúdia, a les pertanyen «prop del 100% dels seus agricultors».

És tracta d’una missió «difícil» en no tindre una vareta màgica perquè «sinò hi ha qualitat no es pot pagar bé».

Les grans superfícies marquen els preus

La problemàtica dels baixos preus tampoc té una resolució fàcil; «ls gran superfícies es fiquen d’acord i elles marquen els preus dels cítrics».

El gran magatzem constrït a les noves ins tal.lacions després la fusió de les anteriors cooperatives porta ja dos campanyes llogat a l’empresa Frut Xeresa, tot i que «els empleats són d’Alzicoop», en no contar amb la suficient producció. Una producció que és enviada, majoritàriament a la cooperativa CANSO de l’Alcúdia.

Alziccop produirà, esta campanya al voltant de 16 milions de kg, entre cítrics i caquis front els 10,5 milions de la temporada anterior i de la que un 80% es destina a l’exportació.

Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here