Les fogueres de Sant Antoni fan, enguany, 225 anys a Alzira

0
475

Sant Antoni del Porquet

Mentre les falles celebren enguany el seu 125 aniversari, la festa de Sant Antoni del Porquet amb les fogueres cum’plixen 225 anys, convertint-se en la segona més antiga després la Setmana Santa. El president d’esta tradicional festa alzirenya, Enric Pau, assegura que esta antiguitat»consta documentalment».

La festa de Sant Antoni Abat és celebrada en un bon grapat de municipis de la c0marca. Este monjo cristià que va viure a Egipte en el segle I va ser un gran  amic dels animals i la seua imatge sol anar junt  a un porquet, animalet al que diu la his

tòria va curar i que, des d’aleshores sempre l’acompanyava.

La devoció al barbut sant, protector de tots els animals es remunta al segle XII. La festa consisteix bàsicament en la desfilada d’animals que són beneïts i les fogueres de la vespra de la festivitat. Unes fogueres que constitueixen un ritual de renovació, per propiciar el pas de l’hivern a la primavera, també de purificació, cremant el mal representat pel dimoni. La invocació a Sant Antoni Abat està encaminada a aconseguir la fertilitat dels animals.

Alzira

A la capital de la comarca es cremen fogueres per totes les barriades i els veïns aprofiten les brases per torrar xulles i embotit.La foguera oficial i la més gran és la que es crema a la Plaça Major després de la mascletà que es dispararà a les 9 de la nit.

I al següent dissabte culmina esta festivitat  amb la processó dels animals que eixirà de l’esglèsia de Sant Joan després de la missa prevista per a les 17,30 hores de la vesprada.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here