Fortea diu que el Govern vol «enganyar a la Ribera» al deixar en reserva 21,5 hm3 d’aigua

0
214
José Luis Fortea

«Perquè no en donen ara la reserva?» esta pregunta se la feia ahir a Sueca, el president de la Comunitat de Regants i vicepresident d’USUJ, José Pascual Fortea, pregunta que el mateix contestava; «el que pretenen és enganyar a la gent».

L’esborrany del Pla Hidrológic del Xúquer que es troba en exposició pública fins el pròxim 7 de febrer asigna 10 hm3 per a l’abastiment d’aigua a la Ribera i contempla una reserva de 21,5 hm3 per al mateix destí. A este respecte el responsable d’e Pla de Conca, Teodoro Estrela, que va participar en la Jornada-Debat de Xúquer Viu, manifestava a Riberaexpress que la reserva s’utilitza «quan fa falta». Preguntat perquè si poden haver 31,5 hm3 la Generalitat ha decidit barrejar les aigües superficials del Xúquer amb les aigües soterrànies i fet la permuta amb els regants, el directiu de la CHJ no va saber respondre.

Els 31 hm3 són suficients per abastir al mig centenar de municipis que conformen la Ribera, però pel moment sols beuran aigua superficial 6 municipis i en un termini de dos anys s’enganxaran a la xarxa els altres set pobles previstos, per tant hi ha aigua de sobra per a no tindre que seguir beben aigua amb nitrats, tot i que siga per davall del 50 mg/l de concentració, màxim índex permés per l’OMS.

Fortea, es va mostrar molt crític amb la proposta de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i del govern; «el nou pla manté els defectes de l’actual, l’han fet per a contentar a tots, allò d’aigua per a tots per on està l’aigua?».

A la Unión Sindical de Usuarios del Júcar «USUJ» els han rebaixat de 725 a 524 hm3 i a nivell global «hem perdut 400 hm3» respecte a les asignacions actuals, en passar dels 1.331 hm3 als 928 hm3 que pretenen eviar des de Tous a paprtir del pròxim any.

Fortea també va estar dur davant el canvi semàntic de sobrants per excedents; sobrants és l’aigua que arriba a la mar i excedents significa que com ara «hi han reserves per a tres anys en la Conca del Xúquer poden enviar els que vulguen al Vinalopó». Per al president de la Comunitat de Regants de Sueca este fet resulta «inadmissible», donat que «l’únic lloc del riu hi han sobrant a l’Assut de la Marquesa» i en este aspecte llançà un missatge molt clar a l’administració central i autonòmica, «no acceptaren cap altra presa», davant les preensions alacantines de poder agafar l’aigua del Xúquer, bé a Antella bé a Cortes de Pallás.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here