Baldoví força al Ministre d’Agricultura a donar la cara davant la problemàtica de l’aigua a la Ribera

0
374
Baldoví junt una sèquia de Sueca

El diputat de Compromís al Congrés dels Diputats de Madrid, Joan Baldoví, va presentar, el passat dijous, una pregunta escrita a la Mesa del Congrés per tal que el Ministre Arias Cañete done la cara en aquest tema. D’aquesta manera Compromís per l’aigua vol denunciar l’actitud covard i pusil·lànime del Ministeri i de la Confederació que només intenten tancar falsament el tema de l’aigua a la Ribera.

Després de la contundent resposta que el passat 13 de novembre donà el Comissari Europeu de Medi Ambient, Sr. Potocnick, en la que explicava clarament que, segons l’article 9 de la Directiva Marc de l’Aigua de la UE, no és post traslladar als usuaris el costos de recuperació d’una aigua que ells no han contaminat, i que der fer-ho l’Estat no podrà accedir als Fons FEDER ni al Fons de Cohesió per al període 2014-2020, el Ministre ha de donar explicacions.

Gran part del malson que estem patint els habitants dels pobles afectats de la Ribera és responsabilitat d’aquest Ministre i dels anteriors. En primer lloc, perquè la Confederació Hidrogràfica del Xúquer té una responsabilitat in vigilando per no haver vetllat per la qualitat de les aigües i per no tenir ara un autèntic programa de recuperació dels nostres aqüífers. I en segon lloc, perquè no ha exercit d’àrbitre equànime en aquest assumpte. El Ministeri i el seu responsable deurien haver tallat de soca-arrel la pretensió de la Generalitat Valenciana de dur endavant el Conveni d’Usuaris que se’ns ha presentant. En compte d’això s’ha plegat a les exigències dels diferents lobbys de l’aigua tant valencians com castellans en aquest tema i en tot el Pla Hidrològic del Xúquer, i ha sacrificat una comarca, La Ribera del Xúquer, que és l’únic territori estatal on les víctimes no sols no són indemnitzades sinó que han de pagar-se la pròpia indemnització.

Compromís per l’aigua és plenament conscient que tenim un Ministre lliurat als interessos dels poderosos i que no dubta en sacrificar territoris i persones per mantenir-se en el poder. De fet, sabem, tal i com ja s’ha demostrat, que si algú ens pot defendre d’aquests abusos no és Madrid sinó Brussel·les. No obstant això, esperem que al menys en el Ministeri els quede un poc de decència política per saber encaixar la cridada a l’ordre que els ha fet Europa i sàpiguen reaccionar adequadament i no se’n encaboten en la seua postura actual.

Per això el nostre diputat Joan Baldoví elevà a la Mesa del Congrés les següents preguntes:

1. Què pensa fer el Gobierno de España per a que el nou Pla Hidrològic del Xúquer complisca la Directiva Marc de l’Aigua, i que els costos de recuperació de l’aigua contaminada no siga traslladada als ciutadans de la Ribera?
2. És Conscient el Gobierno de España que si no modifica el nou Pla Hidrològic del Xúquer, no podrem accedir als Fons de l’UE?
3. Concedirà el Gobierno de Madrid la concessió directa d’aigua per a la Ribera?

Des de Compromís per l’aigua, políticament parlant, no admetrem altra resposta que la de concedir una concessió directa d’aigua que no trasllade els costos de recuperació a la ciutadania, tal i com ha indicat Europa. O el Ministeri rectifica o denunciarem oficialment el tema a Europa. El Ministre no pot continuar, covardament, amagant el cap baix l’ala i fer com si l’assumpte no anara amb ell.

Compromís Ribera Alta
Compromís Ribera Baixa
Més Algemesí

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here