Compromís concedix el Guardó d’Or de la Ribera a Dolors Pedrós

2
476
Dolors Pedrós

Les executives comarcals de Compromís han decidit lliurar el XXI Guardó d’Or de la Ribera, a Dolors Pedrós, en un acte que tindrà lloc el dissabte 14 de desembre de 2013, a les 21.00 hores, al Magatzem de Ribera de Carcaixent.

El Guardó d’Or de la Ribera es va establir l’any 1992 per distingir les persones, organitzacions i col·lectius que han destacat per la seua trajectòria en favor de la llengua, la cultura i el territori de la Ribera i el País Valencià.

El primer guardonat va estar Josep Lluís Bausset. Altres guardonats són Bernat Genoll, Joan Girbés, Eduard Soler i Estruch, la Coordinadora d’Escoles en Valencià de la Ribera, Vicent Cardona, Josep Gregori, mossén Antoni Sanchis, Francesc de Paula Burguera, l’Associació Pere Calp de Castelló de la Ribera, Francesc Giner Perepérez, Josep Ballester, Josep Chaqués, Xúquer Viu, Josep Lozano, Leonardo Borràs Artal, l’Associació Cultural Col·lectiu l’Ullal de Sollana, Oreto Isona, la Societat Musical “Ateneu Musical la Lira” de Corbera i Vicent Torrent.

Enguany la distinció recau en Dolors Pedrós Company, tot un referent del nacionalisme progressista i del feminisme a Carcaixent, de qui a continuació us deixem unes breus notes biogràfiques.

Dolors Pedrós Company

Tot i que la seua família prové de la Safor, Dolors Pedrós Company va nàixer a Carcaixent l’any 1955. Estudià la primària al col·legi públic Navarro Daràs, on una professora li va dir que no tinguera vergonya de parlar en valencià, que aquella llengua que se li prohibia sistemàticament, era una llengua de cultura amb una literatura important al darrere. Més tard, ja mentre treballava i a distància, estudià l’educació secundària i Geografia i Història.

Preocupada per escriure correctament en la seua llengua, entrà en contacte amb el gran Víctor Oroval, una influència clara a la seua vida, qui li va descobrir tot un món nou, lligat a la llengua, la literatura i la cultura: una manera nova d’afrontar la vida, compromesa amb la societat.

D’aquell compromís cultural, nasqué evidentment un compromís polític, que l’ha feta participar activament en la vida del seu poble i de tot arreu del País Valencià: professora dels primers cursos de l’ICE a Carcaixent i d’altres cursos de llengua del Centre Carles Salvador, presidenta de l’AMPA del CEIP Víctor Oroval, portaveu de la Coordinadora d’AMPA de Carcaixent, membre del Grup de Danses La Lluna de València, sòcia d’ACPV i col·laboradora d’Escola Valenciana des del seu primer congrés, etc., a nivell professional és l’editora que pilota Edicions 96, segell editorial des del que continua donant suport a qualsevol proposta cultural o cívica ben intencionada.

Sempre amb un somriure a la boca i amb la certesa que tot el que ens passa a la vida ens forma i ens obre oportunitats, Dolors és, per damunt de tot, mare i una excel·lent persona.

2 Comentarios

  1. Estos de Compromís primer li financien les edicions i després li done un premi. igualet igualet que el PP. Todo queda en casa

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here