Alzira ha perdut prop del 40% de la superfície citrícola en el que va de segle (VIDEO)

0
422
Enrique Montalvá en un camp perdut
Camp abandonat al terme d’Alzira

En el segle XIX els termes d’Alzira i la major part dels de la Ribera Alta canviaren el cultiu de la morera pel de cítrics i ara,al cap de 200 anys sembla haver-li arribat el recanvi als tarongers. Alzira haurà perdut, en el que va de segle prop del 40% de les 62.000 fanecades de superfície que ocupaven el cultiu citrícola, fa només una dezena d’anys.

Més de 12.000 fanecades de kakis

Segons el regidor d’Agricultura, Enrique Montalvá, el conreu del caqui ha sustituït «en un 20%» als de les taronges i el que és més preocupant «entre un 15 i un 20%» de la superfície destinada al cultiu de cítrics «ha sigut abandonada». Així de les 62.000 fanecades inicials sols queden unes 37.000 cultivades de cítrics, mentre els kakis ja sumen unes 12.500 fanecades.

Montalvá assegura que les «finques que reguen amb aigua de motor són les més afectades» i per contra els cam ps situats a l’Horta que al regar del riu «són menys costosos de mantindre», soporeten millor la greu crisi que pateix el camp riberenc i valencià.

El cultiu de cítrics «és insostenible»

Resulta «insostenible» per al responsable de l’agricultura local cultivar cítrics «perquè els costos superen els ingressos». El recanvi del caqui en el camp alzireny i de la Ribera s’explica perquè «per un kg de caqui es paga més del doble que per un de taronges», i a més mantindre una explotació citrícola resulta més cara que la de persimons.

Un dels camps abandonats es troba a la partida coneguda com l’Hort de Galvanyó, tot just front el centre públic, Federico Garcia Sanchiz, allí mateix, davant el dantesc aspecte de la parcel.la deia el regidor; «és una pena -manifesta a Riberaexpress-, el propietari ha abandonat una plantació de tarongers joves on havia invertit, fa poc, 1.200 euros per fanecada en la instal.lació del reg per degoteig». I afegix, enmig del brossegueral » les males herbes en éste i en altres camps superen l’alçària d’uns arbres condemnats a morir».

El caqui, adverteix Montalvá està prou més introduït, en municipis com l’Alcúdia, Carlet i Alginet on s’apropen ó superen el 50% de la superfície destinada a cultivar el Roig brillant.

La morera, les taronges i ara el kaki

L’any 1.781 el pàrroc Vicent Monzó, plantà el primer hort de tarongers a la partida de la Bassa del Rei, al terme de Carcaixent, quasi 200 anys després, dos agricultors de l’Alcúdia, Mariano i Vicent Vallés eren l’any 1.963 els pioners en el conreu del caqui, que davant la seua progressiva i inexorable introducció a la comarca, porta el camí de deixar en testimonial, el paissatge que ha dominat Alzira i la seua comarca durant els segles XIX i XX.

Les magranes i els kiwis són altres alternatives que els agricultors riberencs utilitzen, tot i que de forman encara molt incipient, per fugir del que ha proporcionat una gran riquessa als seus productors al llarg de 200 anys.

Riberaexpress

VIDEO: (Isaac Candel): <http://www.alzirateveu.es/noticies/2013-2/2013_11_18-ALZIRA-PERT-EL-40-DE-SUPERFICIE-CITRICOLA-EN-EL-QUE-VA-DE-SEGLE.html>


Kakis a Alzira

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here