La Ribera diu també que RTVV no es tanca

0
347

Ahir, dilluns, es va organitzar una taula redona a Sueca per debatre el polèmic tancament de RTVV i les conseqüències que este fet té i tindrà per als ciutadans i ciutadanes del nostre país. La taula redona havia estat convocada per la plataforma Mildenou, que agrupa els treballadors i treballadores de RTVV que s’han vist afectats per l’ERO i, com és lògic, per la decisió de la Generalitat Valenciana de tancar la nostra ràdio i la nostra televisió.

Esta taula redona va estar constituïda per representants de sectors socials, culturals i econòmics que se sentien directament o indirectament perjudicats per una decisió política que retrata el talant ètic de qui l’ha presa i jutja la seua cultura democràtica, en saltar-se el tràmit de les Corts Valencianes i negar-se a assentar-se a negociar qualsevol alternativa viable al tancament, el qual serà efectiu d’ací a pocs dies. D’esta manera, van prendre la paraula, José Luís Siurana, del Col·lectiu de Professionals del Doblatge, Vicent Orengo, president d’AVEDIS (Associació Valenciana d’Estudis de Doblatge i Sonorització), Joan Cortés, de la Coordinadora de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Ribera – Escola Valenciana i Salvador Vendrell, catedràtic de valencià, autor de llibres de text, assagista i columnista del Levante-EMV. Moderava la taula redona, Carles Pérez, extreballador de RTVV, afectat per l’ERO i membre de la plataforma Mildenou.

Carles, després de presentar els tertulians, va expressar el seu rebuig al cúmul de mentides i de fets transgiversats que el govern valencià ha fet servir per justificar el tancament de RTVV i va afirmar amb rotunditat que «RTVV és viable, econòmicament i socialment, i que si la tanquen és per amagar la seua mala gestió, el balafiament de diners públics, la corrupció política i els casos escandalosos d’acosament sexual i laboral. Una bona part de la societat valenciana, més de 60.000 dissabte passat, ha exigit que s’òbriguen les portes necessàries per buscar una eixida a la continuïtat de RTVV».

Durant el seu torn de paraula JL Siurara va insistir sobre «el nivell de qualitat professional dels 150 actors i actrius de doblatge que duranta estos 24 anys d’existència de RTVV han treballat perquè es pugueren vore els dibuixos animats en valencià, els documentals i llargmetratges, estos últims escassos i emesos a altes hores de la nit. Actors i actrius que, a hores d’ara, se’ls presenta davant de si una situació d’incertesa laboral, semblant a la del miler de treballadors i treballadores de RTVV». Vicent Orengo, president d’AVEDIS, va destacar que «la desaparició de RTVV suposa també la desaparició del sector audiovisual valencià, un sector professional i industrial -amb una plantilla de més de 1.000 llocs de treballs i moltes empreses subsidiàries- que ha costat molts esforços a construir, més de 24 anys i molts diners, i que repercutirà en una dependència externa de la nostra Comunitat i en l’extinció d’uns recursos propis que la societat valenciana pagarà a un preu molt alt. Mentre el sector audiovisual s’han mantingut fidel al model basat en el valencià, aquells que prenien decisions polítiques posaven obstacles, amb tots els mitjans al seu abast, perquè els telespectadors giraren l’esquena a RTVV».

Joan Cortés, president de la Coordinadora de Centres de la Ribera, va afirmar que «el tancament de la nostra ràdio i la nostra televisió es vol fer a pocs dies de la commemoració del 30é aniversari de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, i que esta decisió política arbitrària del president Fabra és el regal enverinat a l’avanç del valencià en l’àmbit de l’ús social. RTVV és un instrument estratègic per a la recuperació del valencià, també és un exercici de normalitat en un país com el nostre que aspira a recuperar-la, passant pàgina als escàndols de corrupció política i financera que ens han deixat arruïnats i ens estan furtant les esperances en un futur millor, dels quals seria bo que es demanaren responsabilitats polítiques i penals. Amb este tancament, anem en direcció contrària a la resta de països europeus, on sí que inverteixen per fer créixer la societat de la informació, la societat del coneixement, i on sí que aposten per aprofundir en els drets ciutadans a la informació audiovisual, a la transparència informativa, a la pluralitat ideològica, a l’ètica política, a la qualitat de continguts i a fer-ho en la llengua pròpia del país, per construir-lo, vertebrar-lo i cohesionar-lo».

«Els ciutadans i ciutadanes exigeixen un altre model de RTVV. Sabem que molts d’ells havien deixat de ser telespectadors del canal i de la ràdio, perquè no s’hi veien reflectits, perquè el model practicat havia degenerat fins a un extrem vergonyós», va opinar Salvador Vendrell, que continuà dient «que RTVV pot comptar amb el nostre suport. És la nostra televisió i la nostra ràdio, tot i que ha de canviar».

Al torn de participació del públic assistent, alguns treballadors i treballadores de RTVV presents, van explicar l’atmosfera irrespirable que hi havia a les instal·lacions de l’empresa, les pressions i amenaces que rebien a fi de manipular els continguts informatius i els casos d’acosament laboral que patiren els treballadors i treballadores que s’atrevien a protestar o no estar d’acord amb esta prepotència.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here