L’escriptor català Andreu Martin guanya el XXV Premi de Novel.la Ciutat d’Alzira amb una obra negra sobre la crisi i la corrupció

0
721
Carles Alberola i Josep Gregori
Andreu Martin guanyador del Premi de Novel.la

Els guanyadors del Certamen esta nit

L’escriptor Andreu Martín és el guanyador del XXV Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira amb Les escopinades dels escarabats. El XIX Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General ha sigut per a Salvador Macip i Chris Willmott per Jugar a ser déus, el XV Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta l’ha guanyat Eduard Mira perMediterrànies, mentre que el VIII Premi de Poesia Ibn Jafadja ha distingit Antoni Defez per Metralla esparsa. Tal com es va fer públic, el guardonat amb el VIII Premi de Teatre Ciutat d’Alzira ha sigut Carles Alberola; Vicent Sanhermelando ha merescut el XVIII Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil per Esperant la lluna i David Navalón Bernabeu, autor d’El guardià dels cinc secrets, ha estat guardonat amb el XVIII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre.

Els guanyadors de les diverses modalitats han recollit, la nit del divendres 8 de novembre, el trofeu dissenyat per l’artista Manuel Boix, en el tradicional sopar de lliurament dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira. L’acte ha estat presentat per la periodista Amàlia Garrigós, amb l’acompanyament musical de l’espectacle «Sis veus per al poeta» i l’actuació de la Nova Muixeranga d’Algemesí. Hi han assistit vora 800 persones, entre les quals hi havia una gran representació del món de la política, la cultura, l’educació i l’economia, fet que contribueix perquè, any rere any es consolide el prestigi d’aquests Premis. Hi han estat presents autoritats, líders polítics, representants dels principals sindicats i també d’entitats com Escola Valenciana. A aquesta edició s’havien presentat un total de 199 originals, i s’ha repartit entre els guanyadors una dotació global de 65.500 €.

El XXV Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira, dotat amb 16.000 € per l’ajuntament d’aquesta localitat, ha correspost a Les escopinades dels escarabatsd’Andreu Martín. Aquesta novel·la negra ens endinsa en un escenari de crisi i corrupció que gira al voltant de l’assassinat violent de dos socis d’una assessoria financera. Blanqueig de capitals, periodistes sense escrúpols, escarnis, poderosos corruptes… són alguns dels ingredients d’una trama absorbent i rotundament actual que el mestre de la novel·la negra adoba amb una forta dosi de crítica.

Andreu Martín (Barcelona, 1949) és un referent indiscutible de la novel·la policíaca. Ha rebut premis com el Círculo del Crimen i, en tres ocasions, el Premi Hammet, concedit per l’Associació Internacional d’Escriptors Policíacs. Va guanyar el Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil 2006 amb La nit que Wendy va aprendre a volar, el primer d’una sèrie de novel·les policíaques juvenils que ja compta amb quatre títols.

Jugar a ser déus, de Salvador Macip i Chris Willmott, és l’obra guardonada amb el XIX Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General, dotat amb 12.000 €per la Universitat de València. Aquest treball ens presenta alguns dels descobriments més revolucionaris de la biomedicina actual –la clonació, la medicina regenerativa, etc.– amb els beneficis que comporten, però també amb l’impacte que tindran socialment els canvis irreversibles que impliquen. Una obra en què els autors plantegen moltes preguntes i proporcionen la informació necessària per tal que el lector puga respondre-se-les.

Salvador Macip (Blanes, 1970) és metge, investigador i escriptor. Actualment dirigeix un grup de recerca sobre el càncer a la Universitat de Leicester (Regne Unit). Ha publicat diversos títols de divulgació científica, a més d’obres de ficció com novel·les i contes. Chris Willmott (Guildford, 1967) és professor del Departament de Bioquímica de la Universitat de Leicester i s’ha centrat en l’estudi del camp de la bioètica.

El jurat del XV Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta –que aquesta entitat dota amb 8.000 €– ha distingit Mediterrànies, d’Eduard Mira. Aquesta obra ens proposa un gran viatge a través del temps per les riberes de la Mediterrània, enllaçant les arrels de les seues cultures i religions, des dels orígens fins a l’actualitat. L’autor ens ofereix un discurs molt personal sobre com s’han forjat les cultures europees. Eduard Mira (València, 1945) és doctor en Geografia i Història, a més d’escriptor i membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. A més del seu pas per diverses universitats estatals i estrangeres, ha dirigit els instituts Cervantes de Nàpols i Brussel·les.

Pel que fa al VIII Premi de Poesia Ibn Jafadja –patrocinat amb 5.000 € per la UNED– ha sigut per a Antoni Defez per Metralla Esparsa. Aquesta obra és un intent, no exempt d’ironia, de reconstruir els bocins d’un mateix en què va convertint-se amb els anys l’existència de cadascú: els fets viscuts, l’incert avenir, el present desconcertant… Antoni Defez (València, 1958) és doctor en Filologia i professor a la Universitat de Girona. Per la seua obra poètica ha rebut guardons importants com el Premi Roís de Corella i el Vicent Andrés Estellés de Poesia de Burjassot.

Narrativa juvenil i infantil i teatre

D’altra banda, hi ha tres categories dels Ciutat d’Alzira 2013 els veredictes de les quals ja s’havien fet públics: el VIII Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca, el XVIII Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil i el XVIII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre.

El passat 25 d’octubre es féu públic el guanyador del Premi de Teatre Ciutat d’Alzira Palanca i Roca. El conegut director i actor Carles Alberola era designat guanyador per unanimitat del jurat amb l’obra M’esperaràs?. Amb la ironia i l’estil inconfusible de l’autor, aquesta obra ens presenta un viver d’emocions i situacions engrescadores que se succeeixen a partir de la trobada de dos amics, a qui la vida ha tractat de manera molt diferent, que es reuneixen a sopar a casa d’un ells. Carles Alberola (Alzira, 1964), fundador i director de la companyia valenciana de teatre amb més projecció, Albena Teatre, ha estrenat obres amb un gran èxit de públic i de crítica com O tu o resCurrículumBesosSpotMandíbula afilada o Que tinguem sort!. Així, s’ha consolidat com un referent i ha assentat les bases d’una nova manera de concebre la creació teatral.

Enguany, a més, Déus, treballs i dies, de Manuel Molins, ha estat distingida com a obra finalista. L’obra planteja un xoc de les relacions humanes amb un fons molt actual, marcat per l’atur i altres problemes. Manuel Molins és també un dels dramaturgs valencians més destacat i prolífics de l’actualitat, amb més d’una trentena d’obres escrites.

El veredicte del XVIII Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil i del XVIII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre es va fer públic el 31 d’octubre. Esperant la lluna, de Vicent Sanhermelando Bellver, va obtenir el Premi Fundació Bancaixa que aquesta patrocina amb 16.000 €. L’obra recrea els mesos previs a la conquesta de València per part de Jaume I des de la perspectiva musulmana. Jaume, un jove mestís, es posa a treballar com a servent d’una família acomodada i s’enamora de Farah, qui només es pot casar amb algú de la seua classe social. Tan sols l’arribada dels conqueridors canviarà les coses fins a un extrem insospitat. Vicent Sanhermelando Bellver (Alboraia, 1957) compagina la tasca docent amb l’escriptura. La seua vocació literària va ser tardana i s’inicià amb relats curts, alguns d’ells reconeguts amb diferents premis. És autor de les obres juvenils El diari del pare i Un pont sense baranes. El jurat va designar finalista L’aurora de la fi del món, de Pep Castellano. Es tracta d’una novel·la postapocalíptica que imagina com seria la societat després d’una tempesta solar que destrueix tots els sistemes elèctrics.

Pel que fa al XVIII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, que Edicions Bromera dota amb 2.500 €, El guardià dels cinc secrets, de David Navalón Bernabeu, ha sigut l’obra guanyadora. Es tracta d’una història on l’estima per la natura i la cultura popular es barregen amb llegendes i personatges misteriosos, gràcies als quals els més joves podran acostar-se a una part del nostre patrimoni com ho fa David, el protagonista de l’obra, després de passar unes vacances tot sol al poble del iaio. David Navalón Bernabeu (Albaida, 1978) és mestre d’Audició i Llenguatge al CEIP Sant Jaume d’Onil. Fa deu anys que treballa en el món de l’ensenyament i ha publicat diversos articles de caire pedagògic en revistes especialitzades. El guardià dels cinc secrets, però, és la seua primera obra literària.

Cal esmentar també que l’escriptora de Simat de la Valldigna, Lourdes Boïgues, ha sigut designada finalista amb l’obra Tu t’ho perds, julivert!, una història de màgia i fantasia on es barregen misteris i donyets entremaliats.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here