El món de la cultura i la política clama en els Ciutat d’Alzira contra el tancament de RTVV

0
401

Amàlia Garrigós

L’exconseller Ciprià Ciscar

Joan Baldoví Josep Piera

«És una catàstrofe», «una tragèdia», «un dia de dol», «una putada molt gran», «una agressió a la llengua i la cultura», foren algunes de les qualificacions pronunciades bé en els discursos bé a preguntes de Riberaexpress durant la gala del lliurament dels XXV Premis Literaris «Ciutat d’Alzira», celebrada anit a la Sala Rex Natura d’Alzira.

Per a l’exconseller i impulsor de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià que ara complix 30 anys, Ciprià Ciscar el tancament de RTVV suposa «una agressió cap a la llengua i la cultura valenciana. I recorda que el motiu de la seua creació va ser, fonalmentalment, «afavorir una llengua i cultura pròpia, era fer una feina vertebradora». Císcar considera que el Consell «ha trencat el consens estatatutari» i ha afegit que «quan hi haja un canvi de govern hi haurà una televisió valenciana».

El president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Ramón Ferrer i el guanyador del premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta, Eduard Mira, coincidiren en manifestar que era «una dia de dol» per al País Valencià. «Ens han deixat muts» afegia Ferrer «en desaparèixer l’altaveu més important que teniem». També des de l’AVL, el seu vicepresident, Josep Palomero deia a este mitjà digital, «és una catàstrofe, ens deixen este país descohesionat».

Per la seua part l’actor, director i autor de l’obra aguanyadora del Premi de Teatre Palanca i Roca, l’alzireny Carles Alberola considera que la decissió de Fabra és «totalment equivocada, és més que un pas enrere». I feia una crida a la negociació; «esta problemàtica s’ha de solucionar, tot és negociable, es pot fer un ens dimensionat a la realitat social que vivim».  I al recollir el guardó, Alberola, és mostrava molt contundent; «ens han deixat una terra cremada, ja ni ha prou».

Mentre l’editor de Bromera, Josep Gregori assenyalava, «estem davant un empobriment impresionant en perdre l’únic espai comunicatiu que teniem els valencians, ara ens quedem sense res». El diputat al Congrés, Joan Baldoví considera que «m’han robat una cosa que era meua, nostra, ens han arrebatat un mitjà que havia de ser de tots».

També han criticat el tancament deRTVV l’escriptor local, Bernat Montagud; «em sembla molt mal, es deuria redimensionar i ajustar la plantilla a la realitat», així com la exregidora de Cultura, Consol Berenguer, «em sembla fatal perquè molta gent es queda sense feina, la veritaqt és que m’he quedat molt gelada».

Altres escriptors com l’algemesinenc, Enric Lluch i el saforenc, Josep Piera eren tant escuets com rotunds en les seues respostes; «és una putada molt gran», «una vertadera tragèdia», això sí amb l’esperança que «el futur siga distint al passat».

La gala del lliurament dels guardons va estar presentada per la periodista alcoiana, Amàlia Garrigós, que va perdre, fa un any el seu lloc de treball a Ràdio 9 en el primer ERO. Garrigós arengà els presents a que participen en la manifestació convocada per a esta vesprada a València a les 18 hores.Una gala que es va convertir en tot un clam a favor del manteniment de la radiotelevisió pública valenciana.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here