El taller municipal d’Indumentària ha vestit nombrosos fallers i falleres d’Alzira

1
593
Conxa López amb les seues alumnes

El taller municipal d’Indumentària que data d’una quinzena d’anys, ha servit per vestir un bon grapat de fallers i falleres de distintes comissions d’Alzira. És un autèntic viver de costureres que aprenen a fer vestits de fallera, xalecos, camises, torrentints i saragüells que després lluixen fills i filles, nets i netes.

Conxa López és la professora del taller des de fa 12 anys; «el més important és que hi haja una bona relació en el grup, crear una bona amistat perquè vinguen a gust», declara a Riberaexpress, mentre atén les seues alumnes a la Casa de la Cultura.

López assegura que hi han dies que «sembla més una classe de psicologia que de costura, es conten les seues cosetes i s’ajuden molt entre elles».

El d’indumentària és el taller on els participants «tenen més nivell», Conxa impartix, a més, altres dos cursos; un d’iniciació i altre nomenat «avançat».

Entre les assistents del súltims anys ha estat Maria Torró, la mare de l’actual Fallera Major d’Alzira, Maria Esplugues, que li ha fet diversos tratges a la filla en els últims cinc anys.

Vestits per a tota la família

Conxín Ruiz, és una de les veteranes del taller, ha cosit una tratge pera ella que és fallera i per a la seua neta, Belén Mongort de 10 anys, que enguany és fallera major infantil. També per a «tota la família» davant la tradició fallera que hi a sa casa.  Conxín elogia així a la directora del taller, «tenim una mestra que ho explica tot molt bé.

Altra de les veteranes és Elvira Navalón que ha cosit últimament un saragüell i dos torrentins, tots per al seu net, Vicent Gascó, que és el president infantil de la falla Colmenar-Reis Catòlics-Murta.

Conxa que escolta els que diuen les seues alumnes no té cap problema en reconèixer que «en general jo aprenc més d’elles, que elles de mí». La última en arribar al taller és Maria Salut Antón, «vinc a aprendre, si ho haguera sabut, m’hauria inscrit abans». Prop d’ella Amparo Pérez preferix fer «coixins i cortinetes per a tota la família».

Per a Trini Andrés i Conxa Lucas és el tercer any que fan este taller; sinagües, xalecos, camises i saragüells, constitueixen la seua especialitat, tot i que Trini està cosint, enguany «una falda de fallera i un cos de llauradora». «Les dos alumnes «tenim fills fallers i estem pagats de veure com lluixen les nostres creacions», uns en la falla Colmenar i altres en la de Caputxins.

He aprés molt

Maria Teresa Gisbert és el segon curs que assistix al taller d’Indumentària; «he aprés molt amb Conxa que té molt paciència i estic aprofitant les classes per arreglar-me el tratge de fallera de fa uns 15 anys quan vaig ser FM de Dr. Ferrán». Ara fa, també un tratge d’hortolana i un cancan.

En canvi la seua companya Loles Grande s’ha especialitzat en fer vestes per a la Setmana Santa; ha fet una de la Soledat i altra de la Dolorosa per al seu fill amb 14 metres de capa, «que ha fet Conxa» reconeix.

Una professora que destaca «la il.lusió» amb la que les seues ja expertes costureres «fan els tratges per als seus nets i les seues netes».

Riberaexpress

1 Comentario

  1. Gracias Xavier por un reportaje que refleja a la perfección el qué, cómo y para qué de este taller de Indumentaria Valenciana. Me considero una privilegiada de compartir conocimientos y experiencias con personas que tanto me enriquecen. Y gracias también a mi jefa Elisa Torremocha que tanta ayuda me ha brindado para conseguirlo.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here