Navalón i Sanhermelando guanyen els Premis «Ciutat d’Alzira» de narrativa infantil i juvenil

0
758
David Navalón
Gregori, Correal i Catalunya hui en el Josep Mª Parra
Vicent Sanhermelando

Este migdia s’ha fet públic al saló d’actes de l’IES J.M. Parra, els noms dels guanyadors dels guardons de narrativa infantil i juvenil dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira 2013; el jurat ha decidit premiar Esperant la lluna plena, de Vicent Sanhermelando Bellver, amb el XVIII Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil, i El guardià dels cinc secrets, de David Navalón Bernabeu, amb el XVIII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre. Així mateix, el jurat d’ambdues modalitats ha decidit declarar finalistes les obres L’aurora de la fi del món, de Pep Castellano, pel que fa a narrativa juvenil, i Tu t’ho perds, julivert!, de Lourdes Boïgues, en narrativa infantil.

A més, l’anunci del veredicte ha anat acompanyat d’una sessió d’animació a la lectura al voltant de Les ombres del bosc, obra guanyadora del Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil 2012. L’objectiu d’aquesta activitat, en què l’escriptor Vicent Enric Belda ha conversat amb els alumnes de l’IES Josep Maria Parra d’Alzira, és que els destinataris reals de les obres guardonades en les categories infantil i juvenil dels Ciutat d’Alzira participen en l’esdeveniment que suposa cada nova edició dels premis.

El jurat del XVIII Premi Fundació Bancaixa de Narrativa Juvenil –dotat amb 16.000 €– l’han format Vicent Enric Belda (guanyador de l’edició anterior), Ramon Ferrer, Gonçal López-Pampló, Carlos Correal i Bernat Santabasilisa. Molt ben documentada i ambientada, Esperant la lluna plena recrea els mesos previs a la conquesta de València per part de Jaume I des de la perspectiva musulmana. Jaume, un jove mestís, fill de mora i de cristià, es posa a treballar com a criat d’una família acomodada. Gràcies als seus coneixements sobre remeis, ajuda el fill de la família, greument ferit després d’un accident, i fa que recupere la salut. En paral·lel amb l’amistat que naix entre aquests dos joves, Jaume s’enamora de Farah, familiar del seu nou amic, qui solament es pot casar amb algú de la seua classe. Només l’arribada dels conqueridors canviarà les coses fins a un extrem insospitat. Esperant la lluna plena és una bella novel·la històrica amb una successió de fets que manté l’emoció fins a l’última línia.

Vicent Sanhermelando Bellver (Alboraia, 1957) compagina la tasca docent amb l’escriptura. La seua vocació literària va ser tardana i s’inicià amb relats curts, alguns d’ells reconeguts amb diferents premis. És autor de les obres juvenils El diari del pare i Un pont sense baranes.

Per la seua banda, l’obra L’aurora de la fi del món, de Pep Castellano, ha sigut distingida com a finalista de la modalitat juvenil. Aquesta novel·la postapocalíptica és original i valenta, i imagina com seria la societat després d’una tempesta solar que destrueix tots els sistemes elèctrics, amb una trama que ocorre entre Noruega i València. Pep Castellano (Albocàsser, 1960) ha
publicat una trentena de llibres, la majoria de literatura infantil i juvenil. En Bromera ha publicat Thora i l’anell de la sort, Bernat, un científic enamorat (Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre) i Raons de sang i foc.

El guardià dels cinc secrets, de David Navalón Bernabeu, ha sigut l’obra seleccionada pel jurat del XVIII Premi de Narrativa Infantil Vicent Silvestre, format per Josep Lluís Doménech, Assumpció Perepérez, Jordi Sierra i Fabra (guardonat en l’última edició), Carlos Correal i Bernat Bataller. El guardó, dotat amb 2.500 € per Edicions Bromera, ha sigut per al relat protagonitzat per un iaio i el seu nét que, recorrent el Benicadell, descobreixen les llegendes que s’hi amaguen, convertint-se així en els guardians dels seus secrets. L’estima per la natura i la cultura popular es barregen amb llegendes i personatges misteriosos en un llibre que permetrà als més joves descobrir una part del nostre patrimoni.

David Navalón Benabeu (Albaida, 1978) és mestre d’Audició i Llenguatge al CEIP San Jaime d’Onil. Fa deu anys que treballa en el món de l’ensenyament i ha publicat diversos articles de caire pedagògic en revistes especialitzades. El guardià dels cinc secrets és la seua primera obra literària.

El jurat del Premi de Narrativa Vicent Silvestre també ha volgut destacar com a finalista el relat Tu t’ho perds, julivert!, de Lourdes Boïgues. La nova casa on viu la família de Pau pareix que està habitada per fantasmes. Contínuament desapareixen objectes de tot tipus. Un dia el xiquet descobrirà que el culpable és un donyet, que transporta els objectes desapareguts a un altre món. Allà viatjarà Pau per tal de recuperar-los. Lourdes Boïgues (Simat de la Valldigna, 1968) ha publicat obres per a infants i joves que li han valgut premis com el Carmesina o l’Enric Valor de literatura juvenil. En Bromera ha publicat La mascota que no existia, guardonada amb el Premi Vicent Silvestre el 2008.

Tot i que el veredicte s’ha donat a conéixer el 31 d’octubre, els guanyadors rebran l’estatueta dissenyada per Manuel Boix el 8 de novembre, en el transcurs de la tradicional gala de lliurament dels Premis Literaris Ciutat d’Alzira. També és públic des del 25 d’octubre el veredicte del VIII Premi de Teatre Ciutat d’Alzira, que ha distingit l’obra M’esperaràs?, de Carles Alberola. Els guardonats de la resta de categories es coneixeran durant aquesta vetlada literària: el XXV Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira –dotat amb 16.000 € per l’Ajuntament–, el XIX Premi Europeu de Divulgació Científica Estudi General –que la Universitat de València patrocina amb 12.000 €–, el XV Premi d’Assaig Mancomunitat de la Ribera Alta –dotat per aquesta entitat amb 8.000 €– i el VIII Premi de Poesia Ibn Jafadja –patrocinat per la UNED amb 5.000 €.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here