L’Estat destina «zero euros» a la prevenció d’inundacions a la Ribera segons Compromís

0
268

El passat diumenge 20 va fer 31 anys de la Pantanada de Tous. Molt de temps per a poder fer les obres i actuacions necessàries per evitar futures catàstrofes. Però no ha estat així. Després de 31 anys ens assabentem que els Pressupostos Generals de l’Estat no contemplen cap partida econòmica pel Pla de defensa contra avingudes del Xúquer.

La conca del Xúquer és la que més perill d’inundacions, i més greus, té de totes les conques del País Valencià. De fet un recent estudi de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer xifra entre 335 i 5.200 milions d’euros els danys que podria arribar a ocasionar una inundació a la Ribera, segons la seua gravetat. I tot açò sense tenir en consideració els possibles danys humans. Xifres sense dubtes molt elevades. Un perill de tal magnitut hauria de suposar actuaciosn i inversions urgents ocupació per part del govern de Madrid que és la que té les competències. Però no és així.

Contemplem amb estupefacció que en els Pressupostos de l’Estat recentment presentats, el Ministerio de Agricultura incrementa en un 30% la inversió en temes d’aigua al conjunt d’Espanya, mentre que al País Valencià es reduix en més d’un 13%. Però açò no és res compa

rat amb els diners destinats a actuacions de prevenció d’avingudes a la Ribera: zero euros.

No podem entendre que la Ribera tinga una inversió zero en inversions destinades en garantir la seua seguretat. Ací com en altres molts àmbits de la vida és molt més fàcil prevenir que curar. Gastar-se 100 milions en prenvenció és molt més econòmic que gastar-se’n 5.000 en reparacions.

Una vegada més el PP discrimina greument els valencians en general i els riberencs en particular. Més enllà de les paraules i proclames estàn els fets, i aquests parlen per ells assoles: Valencia i la Ribera són ignorades pel govern del PP de Madrid. I a tot açò les alcaldies del PP i la pròpia Generalitat continuen sense dir res, guardant un silenci que pot acabar sent de complicitat.

Des de Compromís el nostre diputat a Madrid Joan Baldoví va a presentar una esmena als Pressupostos Generals de l’Estat on es rectifique aquest error, i es contemple una partida econòmica suficient per al Pla de defensa contra avingudes del Xúquer. Aquest Pla haurà de considerar intervencions tant en el riu Xúquer com en altres rius. I sobretot, en cumpliment de la normativa europea, servir per a una recuperació del nostre riu. La recuperació del llit del Xúquer a més del seu efecte sobre l’ecosistema, és una de les actuacions més efectives per a prevenir i evitar els efectes de les riuades. I a més cal considerar també l’efecte sobre l’economia dels nostres pobles donada la gran quantitat de llocs de treball que proporcionaria.

Esperem que almenys els diputats valencians de la resta de forces polítiques presents a Madrid voten a favor d’aquesta esmena. Encara estem a temps de fer les coses bé. Des de Compromís per l’Aigua anuciem una campanya perquè els nostres ajuntaments i la Generalitat exigisquen a Madrid allò que ens meriexem els ciutadans de la Ribera: inversions per a evitar catàstrofes i recuperar els nostres rius.

Compromís per l’Aigua

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here