Més Algemesí considera «un desgavell» l’increment del valor cadastral en un 72%

0
356

 

La revisió que s’ha realitzat enguany era innecessària i ha donat com a resultats una pujada dels valors cadastrals. Tot i que és cert que al baixar enguany el tipus de gravamen del 1’012 al 0’88 el rebut de 2014 de l’IBI serà, per a la majoria de contribuents, inferior al de 2013, el ben cert és que el valor cadastral mitjà ha pujat desmesuradament. En compte d’esperar a que Cadastre la iniciara d’ofici, l’equip de govern l’ha demanada voluntàriament generant a llarg termini un problema.
Tal i com el cadastre ha publicat al BOPV, el valor cadastral mitjà ha pujat de 30.720’90€ a 53.109’65€, és a dir, un 72’8%, la qual cosa és un desgavell, sobretot perquè estem davant d’una pujada que no s’ha justificat de cap manera. La Ponència de Valors publicada divideix la ciutat i els polígons en diferents zones de valor, però sense explicar-les ni justificar les característiques ni valors de cada zona. Ens trobem davant una ponència que no compleix el principi de transparència que ha de regir un procés de valoració sinó que determina zones i valors d’una manera opaca. Això ha comportat que els mòduls bàsic de repercussió tant de sòl com de construcció hagen resultat molt elevats. A la ponència publicada a internet no s’han trobat els estudis previs que han servit per a definir eixos mòduls, mòduls que són els que determinen el valor cadastral. Això fa que el valor mitjà de la ponència que s’obté a partir d’eixos mòduls -1.123’86€ per m2 de sostre- no se sàpiga ben bé d’on sorgeix.
El ben cert, però, és que un estudi de mercat sobre valors de venda fet en setembre per un estudi professional d’arquitectes, estudi fet a partir del mostreig de 25 habitatges ubicat a totes les zones d’Algemesí, revela, a títol orientatiu, que el valor mitjà de les ofertes és de 912’02€/m2 construït. O el que és mateix, la ponència de valor dona un preu per m2 construït un 23’22% a les ofertes de mercat. Tot i que aquest estudi cal prendre´l sols com una mostra qualificada, mostra que demostra que les ofertes hui en dia són bastant inferiors al que determina la Ponència de Valors.
Existeix doncs una distorsió a l’alça dels valors cadastrals d’uns 150-200€ per damunt el m2 construït. Així, mentre que el BBVA preveu que en 2014 els preus de l’habitatge continuen baixant un 10%, a partir de 2014 en Algemesí el valor cadastral començarà a pujar, durant 10 anys, any rere any. A més, cal tenir present a curt termini aquesta pujada pot tenir efectes negatius per als propietaris de segons habitatges en Algemesí, ja que aquest sí que tributarà més en la declaració de l’IRPF, afectarà a les ajudes socials o de llibres que es poden veure denegades per l’increment de la segon habitatge o pot, fins i tot, ocasionar la retirada del complement a mínim de les pensions.
Per tot això MÉS ALGEMESÍ aconsella a tots els algemesinencs i algemesinenques que recurisquen el valor cadastral. A més a més, aquells habitatges d’autopromotors, sense ascensor, deteriorades per dintre o que tinguen altres circumstàncies peculiars deuen al·legar-les davant de Cadastre, ja que aquest sols es fixa en l’exterior i no té en compte circumstàncies particulars.
Per tot això MÉS ALGEMESÍ posarà a través d’internet i correu electrònic una instància genèrica per a que qui vulga recórrega el nou valor cadastral que han rebut, i aconsella que en cas de circumstàncies particulars i peculiars de l’habitatge que es posen en contacte amb professionals de l’arquitectura i la legislació per assessorar-se.
A més a més, anem a presentar una moció per tal que l’ajuntament impugne directament la Ponència de Valors i siga declarada nul·la o, que en cas de no poder fer-se directament, que recórrega els valors comunicats dels edificis municipals i poder indirectament declarar-la nul·la.
Josep Bermúdez
Portaveu del grup municipal MÉS ALGEMESÍ

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here