L’IVIA i la DO investiguen noves varietats de kaki per allargar la curta campanya

0
433

L’IVIA i els tècnics de la DO Kaki Ribera del Xúquer investiguen varietats alternatives a la única existent coneguda per «roig brillant». L’objectiu «és allargar el cicle perquè hi hagen caquis abans i després de l’actual campanya» segons el gerent de la Cooperativa Verge de l’Oreto de l’Alcúdia, José López. Una campanya que tan sols dura tres mesos -d’octubre a desembre-, «el que suposa un problema en estar masa concentrada en un periode tan curt al contar amb una sola varietat» adverteix López.

Les investigacions es troben «prou avançades» tot i que no hi ha encara una data per a poder estar en condicions de comercialitzar les noves varietats.

L’Alcúdia és el municipi pioner en cultivar esta fruita exòtica originària de la Xina i el Japó; les primeres plantacions daten de la dècada dels anys 60. López recorda que a primers dels anys 90 la cooperativa sols comercialitzava «entre 40.000 i 50.000 kg», mentre la última campanya passaren pels seus matagzems 26.000 tones que superaran els 27 milions de kg en la campanya que acaba de començar.

El secret per al seu ràpid creiximent fou a partir de trobar el métode per desasprejar el caqui i poder-lo comercialitar en el format dur perquè fora possible el seu transport. Una concentració de CO2 en la càmara que emmagatzema el caqui «fa que es desprenguen els taninos on es troba l’astringència de la fruita».

El seu cultiu ha crescut els últims cinc anys amb una progressió geomàtrica; mentre en la campanya del 2006 hi havien a la Ribera 5.300 fanecades de caquis al finalitzar la 2013 s’apropen a les 10.000 fanecades. El terme de Carlet és el que últimament s’emporta la palma en ser el que més està creisquent. Un creiximent que al juí de la DO «esà essent massa ràpid» tot i reonèixer que el roig brillant «té recorregut perquè encara és una gran desconeguda».

El principal client del kaki Ribera del Xúquer és el mercat espanyol que absorbix el 20% de la producció però tè un gran èxit en les fruteries i gran superfícies de Suïssa, Àustria, Alemanya, Gran Bretanya, França, Itàlia i Finlandia. Desde les cooperatives de la comarca també viatja a països d’altres continents; EEUU, Canadà, Brasil, i a importants ciutats asiàtiques com Singapur. A hores d’ara Rússia és el mercat que més ràpidament progressa i on es venen al voltant de 2,5 milions de kg.

Riberaexpress

Caquis en la Cooperativa de l’Alcúdia

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here