Fa calor? / Opinió: Pedro Domínguez

0
194

Doncs, segons els informes de l’IPCC, açò encara no és quasi res per a la que tindrem en els anys vinents, mireu si no les previsions de l’Agència Espanyola de Meteorologia per a la Comunitat Valenciana:

Segons la gràfica ara estem en la situació inicial, amb un increment mitjà prop d’ 1ºC, però si seguim actuant com fins ara a mitjans de segle les temperatures poden pujar uns 2ºC i cap a finals de segle entre 3 i 6ºC. Així doncs si ara ja ens molesta la calor amb un increment de menys d’ 1ºC, imaginem què els passarà aleshores als nostres fills i nets…

L’IPCC és el Grup Intergovernamental del Canvi Climàtic i està format per milers de científics especialitzats en el clima, de tots els països, que assessoren a l’ONU en aquest tema, i la inmensa majoria del món científic està d’acord amb les seues conclusions. Precissament la setmana passada l’IPCC va publicar el seu darrer informe, un informe que tothom hauria de conéixer perquè ens afecta a tots, i que en resum diu el següent:

 • El canvi climàtic està causat per l’activitat humana, amb una probabilitat calculada en el 95%.

 • Els efectes es poden detectar ja per tot el planeta: augment de temperatures mitjanes, masses de gel que retrocedixen, nivell del mar que puja, fenomens meteorològics extrems en augment, etc.

 • El desgel de l’Antàrtida, l’Àrtic, Groenlandia i les glaceres s’està accelerant.

 • La 1ª dècada dels segle XXI ha sigut la més càlida de tot el registre meteorològic.

 • Les dades actuals concorden amb les previsions anteriors de l’IPCC i les validen.

 • Quan més combustibles fòssils es cremen i menys vegetació hi ha majors impactes climàtics es produixen.

 • Mentre l’increment de les temperatures mitjanes quede per baix dels 2ºC els impactes es poden controlar i reduir.

 • Durant l’últim perïode interglaciar les temperatures sols pujaren uns 2ºC i el nivell dels mars estava entre 5 i 10 metres per damunt del nivell actual.

 • Si les temperatures pugen per damunt dels 2ºC els impactes es dispararan i poden arribar a fer-se incontrolables.

 • Per a limitar per baix dels 2ºC la pujada de temperatures caldrà estabilitzar les emissions i acabar amb la destrucció dels boscos durant aquesta década, tenim fins al 2020.

 • Aconseguir limitar a menys de 2ºC la pujada de temperatures i els seus efectes és perfectament factible accelerant la implantació de les energies renovables, reduint paral·lelament les convencionals, augmentant la cooperació internacional, protegint l’Àrtic, l’Antàrtida, els oceans i els boscos, potenciant l’agricultura ecològica, etc.

  Aquests canvis urgents són tècnicament possibles, econòmicament recomanables (si volem evitar pèrdues molt superiors) i humanament desitjables perquè les solucions crearan més ocupació de la que eliminen i milloraran molt la qualitat de vida local i global.

  I ara són els científics els qui diuen açò…

Pedro Domínguez Gento

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here