CCOO denuncia abusos de les ETT en la contractació dels collidors de cítrics

0
436

La Federació Agroalimentària de CCOO PV (FEAGRA PV) està detectant un empitjorament de les condicions laborals dels treballadors de recol·lecció de cítrics i importants discriminacions. Aquest és el context laboral en el qual es troben al voltant de 50.000 persones enquadrades en el nou Sistema Especial Agrari, candidats a trobar un treball en la recol·lecció de cítrics en la campanya 2013-2014 que acaba de començar, amb major importància a les comarques valencianes de la Ribera i la Safor, amb vora 17.000 persones.

CCOO ve observant que cada vegada són menys les empreses que contracten directament els collidors, doncs ho fan a través de les Empreses de Treball Temporal, fet que genera en molts casos incompliments legals importants. Entre els més comuns que s’han detectat estan les diferències a la baixa en salaris, falta de dies cotitzats a la Seguretat Social, i males condicions de treball en general, que, en alguns casos, “freguen l’esclavitud”, denuncien des del sindicat.

Per al secretari general de FEAGRA de CCOO PV, Josep Tomás, els treballadors es troben “davant un ús i abús de les ETTs per part de les empreses citrícoles del País Valencià”. De fet, aquest va ser un dels motius pel qual CCOO no va signar el conveni de Recol·lecció de Cítrics, acordat entre UGT i la patronal. L’actual conveni dóna major llibertat a les ETTs i inclou el contracte d’Obra o Servei Determinat, no acceptat com a vàlid en el sector per la mateixa Inspecció de Treball. “Açò permet a les ETTs i empreses del sector trencar amb l’estabilitat eliminant la possibilitat de convertir els contractes en fixos discontinus”, explica Tomás.

El sindicat remarca, que, en plena activitat citrícola, un terç dels contractes per Obra o Servei Determinat en aquest sector ho registra una sola ETT, i que el 99,98% d’ells són temporals.

CCOO-PV explica que s’ha eliminat la clàusula de garantia salarial en el destall, la qual cosa permetia cobrar les hores efectivament treballades independentment dels quilos recol·lectats. Per contra, s’inclou una taula de rendiments mínims que abans no existia. El salari, a més, romandrà congelat durant dos anys.

El sindicat “seguirà treballant per a aconseguir les millors condicions laborals per al sector, denunciant les discriminacions que es produïsquen i avançant en drets i condicions laborals a través de la negociació col·lectiva”.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here