Unanimitat a Carcaixent contra l’esborrany del Pla Hidrològic del Xúquer

0
407

El Ple de l’Ajuntament de Carcaixent, en sessió celebrada,recentment, va aprovar, per unanimitat de tots els grups, la moció en forma d’al·legació del Grup municipal Bloc-Compromís contra l’esborrany de Pla Hidrològic del Xúquer.

Segons Ivan Martí, regidor del grup municipal: “L’esborrany de Pla Hidrològic del Xúquer no resol els principals problemes del Xúquer i dels pobles de la Ribera. Torna a repetir els mateixos errors del Pla de 1998, quan es va repartir més aigua de la que hi havia en la conca del riu. Tampoc compleix amb la Directiva Marc de l’Aigua que té com a principal objectiu l’assoliment del bon estat de les masses d’aigua, rius, aqüífers i zones humides, així com evitar tot deteriorament addicional”.

Segons Martí: “Ens trobem en un moment importantíssim per al futur de la nostra comarca, per això ens alegrem de la unitat aconseguida, però ens queda pendent el tema de la potabilitzadora. Ens estem jugant l’abastiment d’aigua potable per a més de 200.000 persones. Per això, hui mateix hem presentat una altra moció demanant la constitució de la mancomunitat d’Ajuntaments usuaris de la potabilitzadora del Xúquer. Perquè som les localitats afectades, les que millor podem gestionar el nostre abastiment, igual que ho fan ja altres ciutats, sense necessitat de permutes amb altres usuaris”.

La moció en format d’al·legació, aprovada pel Ple de l’Ajuntament de Carcaixent demana a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i al Ministeri de Medi Ambient, entre altres coses:

· La concessió d’aigua superficial del riu Xúquer per als pobles de la Ribera, i que esta, tinga la mateixa consideració que l’assignació atorgada a Albacete, Sagunt i València i la seua àrea metropolitana, sense estar condicionada a permutes oneroses amb altres usuaris.

· Posar fre a qualsevol transvasament d’aigua Xúquer-Vinalopo, que no siga des de l’Assut de la Marquesa, únic punt que compta amb el consens del regants i de la societat civil de la Ribera.

· La disminució important de les extraccions de l’aqüífer de la Manxa Oriental, actualment sobreexplotat, per a la recuperació i pervivència del riu Xúquer.

· L’increment significatiu dels cabals ecològics mínims del riu i de l’Albufera i l’establiment de la resta de components del règim ecològic de cabals establerts en la legislació, per tal de donar compliment a la Directiva Marc de l’Aigua i recuperar el bon estat ecològic dels mateixos.

· La prioritat en la recuperació dels aqüífers contaminats, establint terminis més curts per a la mateixa, amb l’adopció de les mesures pertinents.


Compromís per Carcaixent

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here