Baixa un 10% la producció d’arròs a l’Albufera pero puja la qualitat segons LA UNIÓ

0
440
Fortea comprova la qualitat de l’arròs al terme de Riola

Les segadores s’han ficat en marxa esta setmana

La producció d’arròs a la Comunitat Valenciana en la campanya que ha començat esta setmana baixarà al menys un 10% segons les previsions que fan des de LA UNIÓ, tot i que el president de la Comunitat de Regants de Sueca, José Pascual Fortea situa la disminuicó fins un 15%.

En el que estan tots d’acord és que l’arròs cultivat al Parc Natural de l’Albufera d’esta collita «és de molt bona qualitat».

Retard en la sega

El retard d’una vintena de dies primer en la sembra, pel mal oratge, i ara en la sega és el que ha provocat una menor producció. Així enguany apenes es superaran les 100.000 tones `»entre les 15.000 hectàrees que es cultiven al País Valencià, d’elles 14.000 es troben al Parc de l’Albufera» segons el representant de LA UNIÓ, Josep Grau.

La varietat «fonsa» que les màquines recullen estos dies és la més primerenca de les tres més importants, darrere d’ella seran segades la «gleba» i la «J. Sendra».

6.800 ha d’arròs a Sueca

Sueca és la ciutat arrossera per excel.lència amb 6.800 hectàrees cultivades, el que suposa quasi el 50% de la superfície destinada a esta gramínea a l’Albufera. Mentre la cooperativa Unió Cristiana comercialitza el 30% de tota la producció.

El monopoli d’una multinacional

Pel que fa al preu els agricultors valencians desconeixen, encara, si seran igual, inferiors ó superiors als de la campanya pasada, però Grau assegura que «no pinta que hi haja millor preu», sobre tot perquè «la multinacional Herba que va comprar l’empresa SOS, té el monopoli i marca el preu que vol».

Un dels primers productors en segar la seua collita és el president de la Comunitat de Regants de Sueca, José Pascual Fortea qui a peu de camp denuncia a Riberaexpress que «mentre Portugal, França i Itàlia autoritzen l’ús del propanol» per combatre les males herbes, «en Espanya està prohibit i hem de gastar entre 4 i 5 euros per fanecada per  eliminar els serrets que creixen entre l’arròs».

Retard de les ajudes

Mentre des de LA UNIÓ denuncien el retard de la Generalitat en pagar als arrossers les ajudes agroambientals cofinançades per Brussel.les ; segons Grau » ens deuen la totalitat de les corresponents a la campanya de 2012, part de les de 2011, a las que a final d’any caldrà sumar les d’enguany». Unes ajudes que abasten els 6,5 milions d’euros per campanya. La Comunitat Valenciana «és la més endarrerida de les comunitats productores en pagar estes ajudes» advertixen des d’este sindicat agrari.

Grau es mostra pesimista perquè estes ajudes arriben a partir de la pròxima campanya i això que la Generalitat sols aporta «el 7%» de l’import total de la subvenció. El problema es troba en que la Unió Europea abona l’ajuda després que el govern autonòmic haja pagat als productors.

La sega, que ha començat poc a poc esta setmana s’alllargarà fins a mitjans d’octubre, quan en les campanyes precedents a hores d’ara es trobava en la fase final.

Riberaexpress (text i fotos)

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here