Paco Teruel: «Enguany ha augmentat la participació en les Festes Majors a Benimodo»

0
402
Ajuntament de Benimodo

Abans, des del 10 d’agost, els veïns de Benimodo i visitants, van gaudir, de diversos actes esportius, jocs infantils, del Musical «El Rei León, cavalcada, revetles, nit de varietets, danses, ofrena de flors, cercaviles, misses i processons.

La quadrilla de de Festers, anomenada “Lo Millor de cada Casa”, composta per 25 joves, actuant de president, Enrique Martínez (fill), han sigut els que han fet possible, tot el que s’ha fet, amb l’ajuda de la Corporació Municipal, al capdavant el seu alcalde, Paco Teruel i Machí.

Fa casi un mes que les festes han sigut història, i es hora de fer balanç de com han transcorregut, i per això hem demanat al alcalde, ens faça una valoració, de les festes.

Comencem, preguntant-li a Paco Teruel,

¿Quina valoració fas de les festes 2013?

R.- La meua valoració personal es molt positiva, a l’haver viscut totes les festes des de dins, dels actes religiosos, fins a tots els actes civils que s’han fet, i hem detectat un augment la participació, on la gent s’ha volcat en les festes d’enguany, en tot tipus d’actes.

Esta valoració positiva pot ser partidista a l’hora de parlar, al haver-ho viscut des de dins, però al polsar l’opinió de la gent que conversat del poble, tant majors, com joves, m’han expressat la seua satisfacció, ratificant que les festes d’enguany, han sigut un èxit total.

Molta gent ha estat participant en tots els actes, les orquestres de les berbenes que ací heu tenen molt en compte, han sigut de molta qualitat, el tema de les danses, cada vegada va a mes,, les processons molt lluïdes, la carrera pedestre que celebrarem dins del III Circuit Ribera del Xúquer, ha sigut mes concorreguda que altres anys, per lo que la meua valoració amb participació, qualitat i proximitat a la gent, la meua valoració es molt positiva.

Paco, una de les coses que en va sorprendre prou en les festes de Benimodo, es vorer a la gent expectant i participativa en la recuperació de les danses, al sumar-se als dansadors, gent particular.

Apart de la recuperació d’aquesta tradició en Benimodo,

 ¿Hi ha alguna altra tradició que s’haguera perdut, i voldríeu recuperar?

R.- Benimodo sempre ha sigut un poble, que en el tema de la pilota valenciana, s’ha jugat molt, i tinc referencies que ací la gent anava al camp, i per la vespra quan venien del camp, es feien partides amb la gent del poble – al raspall – al raspall en diversos carrers del poble i altres modalitats – al carrer, perquè Benimodo no ha tingut – no em tingut  trinquet, però la gent s’ajuntava al carrer es feien partides molt bones. Enguany, en festes hem tingut un dia de pilota, i vingueren d’Alfarp i Catadau, perquè ací no hi ha equip de pilota, i va acudir prou gent al carrer Colón. No hi ha trinquet, però si ixa afició que queda encara de gent major que s’acorda quan venien de treballar, i com no cabien en el mateix carrer, es repartien per dos o tres carrers mes. Havia un pelotari molt antic i conegut, i això igual valdria la pena recuperar-ho també. Tinguem un mini-trinquet i un frontó en el poliesportiu del col·legi.

¿Es donen classes de pilota valenciana en el col·legi?

No, estan les instal·lacions per no es donen classes.

Igual seria un punt d’inflexió, per a tornar a reprendre la pilota, per a que la gent fora mentalitzant-se, i anar a de prenent a saber lo que es la pilota valenciana.

Premis Literaris, Vicent Andrés i Estellés.

Una altra cosa que he notat en estes festes, a positiu, es tornar a posar en marxa els Premis Literaris Vicent Andrés i Estellés, després d’uns anys que no es feien,

¿Com ha sigut açò?

R.- Hi ha hagut un temps que es van paralitzar – ¿política o diners? – poguera ser foren les dos coses un poc. Pensa que no es va donar l’impuls suficient, i a lo millor per voler fer un premi de mes categoria, no hi ha mes fàcil per acabar una cosa, que voler pujar-la tan alt, per acabar en ella.

Novetat d’enguany en les festes

Enguany heu introduït una nit, en la que dos orquestres, estan “cara a cara”, on la participació de la joventut, va ser molt alta, ¿Com va ser això?

R.- Un èxit total. Estaven tots expectant, perque tu ja saps que el recinte es xicotet, entre la plaça Ajuntament i la plaça Machí, i dos orquestres enfrontades, amb uns enormes andamis per sostindre tots els aparells que portaven les dos orquestres de megafonia i llum, la gent anava de plaça a plaça, segons la que tocava, molt bé, tot un èxit.

Els joves que componien la quadrilla de festers, ¿ha sigut conscient del que estaven fent, de la responsabilitat que tenien?

R.- Tenim festers, diversos anys, i ja tenim festers per el 2014. Els festers d’enguany i els del l’any passat, se l’han passat tan bé i disfrutat de lo que han fet, i han conegut al poble, perquè hi ha molta gent jove, que no coneix tot lo del poble, fins que no es festers i i es dona conter al tractar amb la gent, i veu com enguany lo de la dansà, que no heu havia vist mai, o va a una processó que tampoc havia vist mai, i coneix les imatges que no havia vist. Per això, fins que no són festers, i s’involucren en la marxa del poble, no saben el que es el poble. Tan les festeres i festers de fa dos anys i d’enguany, volen repetir, per lo bé que se l’han passat, a pesar del que han tingut que treballar.

Açò vol dir que Benimodo,

¿Te prou joves que volen involucrar-se en el poble?, que no es una joventut “viva la verge”, sinó una joventut que vol ser algú més, no.

R.- Si.. Per a mi es una joventut, que es el millor que té Benimodo, encara que com en altres llocs, hi han pomes podrides, però la nostra joventut, es prou sana i competent. El problema que puguem tindre, son les edats en la mateixa quadrilla, però el fan es ajuntar-se de la mateixa edat de altres quadrilles. La d’enguany, eren 25, la de l’any que ve, en son 14. Son mes joves, però ja he parlat varies vegades amb ells, i son gent maura, i sap el que vol.

¿Accepta la gent major, que les festes les organitzen els joves?

R.- Si, açò s’ha fet tota la vida, lo normal es que siga gent d’estes edats.

¿Combina bé, gent majors i joventut?

R.- La gent major, mentre estiguen els actes de misses, processons, l’ofrena, els concursos d’arròs al forn, i altres que els agrada, va molt bé, lo del “cara a cara”, ja no els va igual.

Eduardo Sala-corresponsal   

foto: Enrique Martínez

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here