Jorge Picó, Jagat Mata i Dulce Duca alcen demà el teló del MIM a Sueca

0
375

Jorge Micó

El teatre gestual desplega demà dimecres i fins al pròxim diumenge 22 de setembre la seua pluralitat d’estils en la 24a Mostra Internacional de Mim a Sueca. Sota el leit motiv “Treballs en grup/la sinergia del col·lectiu”, la capital de la Ribera Baixa es converteix així en un laboratori obert a la recerca del gest, un llenguatge escènic que no coneix fronteres culturals ni idiomàtiques.

El prestigiós actor, autor i director valencià Jorge Picó (València, 1968), donarà demà dimecres a la vesprada a les 19:00h, en el Centre Municipal Bernat i Baldoví, el tret d’eixida a aquesta nova edició del MIM amb la seua classe magistral Pensar amb el cos, en la qual plasmarà la seua manera d’entendre l’acte teatral: “El teatre que intente practicar és aquell que s’encarna en el cos de l’actor. Ara distingisc entre el teatre que té cos i un altre teatre que es queda en el cap de l’actor, que no es projecta en l’espai fins a arribar a l’espectador”, explica Picó. Enfront d’aquells que defensen que el cos de l’actor és una eina més, l’actor valencià s’adhereix a la visió de Jacques Lecoq, amb qui es va formar a París, en considerar que el cos humà és poètic, no instrumental: “La tasca de l’actor consisteix a trobar una forma a la vida interior i el pensament de l’actor, a crear il·lusió de metamorfosi, a traduir corporalment allò invisible. A fer aparèixer. Si escoltes al teu cos, l’escriptura en escena apareixerà”.

Estrenes en terres valencianes

Posteriorment, el MIM acollirà dues estrenes en terres valencianes. La companyia madrilenya Jagat Mata, creada pel jove valencià Rafa Ibáñez (Mislata, 1978), posarà sobre les taules del Centre Municipal Bernat i Baldoví, a les 23.00h, el seu últim muntatge Maletas (La maleta de Irati). Un espectacle seleccionat per a ser difós en 2013 per la Plataforma Europea de Festivals de Teatre Visual E-MIX, que combina les tècniques gestuals amb la dansa acrobàtica i les tècniques aèries.

I ja passada la mitjanit, a les 00.30h, la portuguesa Dulce Duca presentarà en l’escenari de la Plaça de l’Ajuntament el seu espectacle Um belo dia. Un exigent treball de recerca coreogràfica amb maces que integra al públic de totes les edats en un espectacle que indaga, a través de l’equilibri corporal i circense, en la força i la fragilitat humana.

La jornada “mimera” de matí estarà també marcada per la inauguració en la Sala d’Exposicions Els Porxets, de la mostra El públic és el MIM, comissariada per Pep Granell. L’exposició pretén ser un homenatge del festival al seu públic, mitjançant l’ull plàstic i honest de les càmeres d’una dotzena de fotògrafs suecans que —professionals i no professionals de la foto, en una direcció o una altra— tenen en comú la seua passió per la fotografia i la seua estima per les arts en viu i la cultura, en general, i pel MIM en particular.

La 24a Mostra Internacional de Mim està organitzada i patrocinada per l’Ajuntament de Sueca, la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana i Fundació Bancaixa, i compta també amb el patrocini del SARC de la Diputació de València i del INAEM del Ministeri de Cultura, entre d’altres.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here