Els Coloma i el miracle de la plaça

0
469
Salvador «Coloma» (esquerre) donant instruccions

El legendari mestre de la plaça, José Borrás, conegut en el poble per «Coloma» atén a les preguntes que li fan els joves constructors. Fa quatre anys que «Coloma» va delegar oficialment el càrrec al seu fill, Salvador, però mig segle dirigint esta espècie de torre de Babel, el conduixen a tirar una maneta perquè la plaça aguante els 4.300 espectadors que durant 10 dies, vesprada i nit, ocupen els seus particulars seients.

Divendres el «xupinazo»

Podiem dir que un cadafal està dividit en tres parts; el frontis ó més anomenat «arranc», les anguileres «que aguanten tot el pes» i dalt de les anguileres van les tres peces de càrrega. El seu encaixament és vital perquè el cadafal soporte al voltant de 10.000 quilos de pes distribuïts entre la quinzena de files que té este «palco» ubicat tot just front la porta de la basílica de Sant Jaume.

Un simbol

Jaume Trull, és un penyista de 20 anys, que com la resta admira i respeta al gran mestre; «és un autèntic simbol de la plaça per a nosaltres, ens ajuda perquè tot isca bé», comenta a Riberaexpress mentre carrega junt un company un enorme tauló.

Malgrat la crisi econòmica els 135 seients del cadafal «Només tinc un», estan ja venuts i això que costa 300 euros el de la primera fila i 270 un seient en les catorze restants. Sembla car però Trull aclarix que en un abonament, a més de l’entrà a les corregudes, els abonats tenen dret, també, a presenciar els espectacles nocturns, » a tres dinars, a berenar tots els dies i a regals com alguna que altra camiseta».

Una gran quantitat de fus

Jaume Trull i «Coloma» pare

José Borrás «Coloma» en la plaça

tes, claus i corda d’espart han convertit en poc més d’una setmana la Plaça Major d’Algemesí en un recinte que concentrarà la festa durant 10 dies. El miracle que es repetix des de fa més de 200 anys ha estat possible gràcies a la direcció dels Coloma, pare i fill, que han coordinat la construcció dels 29 cadafals. El pròxim divendres es farà el tradicional «xupinazo» i a partir d’ahí correran els bous pels carrers i per la plaça i els menjars i la beguda per les casetes de cada penya.

Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here