Alternatives a Alzira després de sis anys de crisi / Opinió: Iván Martinez

0
333
Iván Martinez

La crisi econòmica que patim des de fa quasi sis anys, i també des del 2010 les polítiques de retallades com a única solució, estan tenint unes conseqüències dramàtiques, devastadores, per a milers de persones només en la nostra ciutat. I això ha afectat de ple a la institució més pròxima a la ciutadania com són els ajuntaments. De fet, podem dir que l’administració local s’ha vist enormement llastrada i, a més a més, hem tingut un equip de govern de la sra Bastidas que sembla haver llançat la tovallola davant aquesta situació.

L’Ajuntament gestiona a hores d’ara quasi un terç menys de recursos que fa uns anys, justament en el moment que són més necessaris. Per un costat, això ha sigut fruit de la paràlisi de l’activitat econòmica i d’una hisenda local que, com en tants altres llocs, descansava sobre el boom immobiliari. Per un altre, i no menys important, l’administració municipal ha vist reduït el seus ingressos per les severes retallades de les administracions, els impagaments i la fallida financera de la Generalitat. A tot açò, cal sumar l’intervencionisme del govern central que ha provocat que els ajuntaments no puguen invertir o no puguen endeutar-se, perquè s’ha de pagar primer als bancs.

En front d’això, hem tingut a un equip de govern del PP que ja no pot fer les polítiques d’abans, basades en la construcció i els grans projectes, i que s’ha vist desbordat i incapaç de reaccionar. Ni tan sols ha explicat i denunciat aquesta situació a les nostres veïnes i veïns.

Tot i la falta de recursos, des d’EU defensem que aquestos es poden redistribuir d’una altra manera. I ho hem demostrat amb propostes concretes en les grans prioritats ara per ara: promoció econòmica, treball i polítiques socials.

Per a dinamitzar l’activitat econòmica, en tots els consells de participació ciutadana EU ha presentat iniciatives encaminades a la creació d’un Viver d’Empreses amb l’ajuda municipal, a la reactivació el Pla de Dinamització Comercial per afavorir el xicotet comerç… I escórrer determinades partides per a la creació de treball públic, que s’ha vist retallat en 2/3 des del 2009. Es podien haver rescatat serveis públics municipals a cost zero, amb borses de treball i repartint l’ocupació.

L’altre eix prioritari per a la societat alzirenya i per a EU són, sens dubte, les polítiques socials. I algunes de les nostres propostes s’han adoptat tard i a mitges per part del govern local. Els 400.000 euros de l’única proposta estrela de la sra Bastidas, el projecte Alzira Social (l’expropiació d’unes quantes vivendes ruïnoses), hagueren bastat per fer un pla de lloguer social. I és que s’ha de donar de forma immediata una solució als problemes més greus de vivenda. Insistim en què calen unes altres polítiques per fer front a aquesta emergència social, amb instruments que tenen altres ciutats i Alzira no.

Des d’EU hem demostrat que des del govern municipal es podrien articular alternatives al que hi ha, amb projectes que implicaren els distints sectors socials. Anem a continuar explicant-los, arribant a acords i sumant a entitats, associacions i a la ciutadania alzirenya, perquè és possible i necessari un altre futur.

Iván Martinez

Regidor i Portaveu d’EU-Alzira

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here