La Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient ha declarat, recentment, set noves microreserves de flora a la província de València, entre la que destaca la que a partir d’aquests moments coneixerem al nostre poble com a microreserva de flora “Els Cingles”. Aquesta figura de protecció pretén regular la protecció d’espècies de flora amenaçades a la Comunitat Valenciana, unes espècies que es troben documentades al Catàleg Valencià d’Espècies de Flora Amenaçada i que requereixen de mesures addicionals de protecció.
Com veiem a la imatge adjunta la zona protegida ocupa una extensió de 15’4 hectàrees a la zona del Cingle Blanc, una àrea geogràficament caracteritzada per cingleres i vessants de forta pendent, amb una vegetació molt densa i on destaquen espècies protegides i d’altres vulnerables com,Antirrhinum valentinum, Pteris vittata,Laurusnobilis, Anarrhinum laxiflorum,Trisetum velutinum subsp. cavanillesianum,Peucedanum officinale subsp. stenocarpum, Arenaria valentina,Teucrium buxifolium subsp. buxifolium,Campanula hispanica, Asplenium trichomanes subsp. Inexpectans.
Dins d’aquest entorn s’han valorat un conjunt d’unitats en les que cal donar-li major prioritat de protecció com són les zones arborescents deLaurus nobilis (llorers) i també les unitats relacionades amb les pendents rocalloses calcaries amb vegetació casmotífica(espècies rupícoles, generalment).
Per altra banda, a l’Orde del govern valencià, també s’hi destaca que cal realitzar algunes actuacions necessàries per abastir els objectius de la declaració i entre d’altres, cal realitzar censos de les espècies més vulnerables com són,l’Antirrhinum valentinum i la Pteris vittata,però també, es valora el control de la Rubus ulmifolius (mores) i d’altres espècies vegetals invasores.
Finalment la protecció d’aquest espai duu implícites un conjunt de mesures destinades a la protecció d’aquest espai i que implica una prohibició per a tots aquells que s’apropen a aquests espais. En concret es prohibeix qualsevol activitat que implique una afectació directa sobre les espècies protegides, però també es limita l’accés a les zones on s’assenten aquestes espècies.
Amics de la Muntanya de Llaurí