La processoneta d’Algemesí supera tots els records de seguiment i participació

0
641

Juan Ramón Betí i les seues filles, Alba de 9 anys i Zoé de 4 seguixen la tradició traçada pel iaio de les menudes, Juan Bautista, ja desparegut, que va formar part d’aquell grup de pioners que fa 40 anys recuperaren la Muixeranga.

Juan Ramón Betí amb Alba i Zoé
Alba corona la Muixeranga de l’esquerre

Els Tornejants

Hui, és un dia especial per a la família Betí, de bon matí les xiquetes no podien ocultar «el cuquet que tenien en la panxa» i és que tenen una gran responsabilitat en la mediàtica «processoneta», seguida enguany per milers de persones en viu i per innumerables espectadors mitjançant algunes cadenes de televisió, en el cas de Canal 9 transmitia tota la processó en directe.

Experta en escalada

Alba és una experta en escalar els cims de les muixerangues, segons són pare «puja a l’alta de 5, la morera, la tomasina i les figures més altes». I ensenya el camí a la seua germaneta, Zoé, que als seus 4 anyets ja apunta maneres. Veure-les pujar és per a són pare «tot un orgull, no hi han paraules», Juan Ramón les seguix amb la mirada fins que arriben a terra sanes i estalvis i a bon segur que en arribar la processoneta a tants pobles, sa iaio les haurà vist també des d’algun lloc i estarà orgullòs de comprovar que les muixerangues d’Algemesí seguixen en peu, gràcies a la seua tasca i a la d’un grup d’amants de les tradicions que en 1973 decidiren, en el últim moment, ficar-se el tratge a ratlles i eixir en la processó.

Parasols

Enguany sembla que la processoneta ha batut tots els records perquè ni al carrer Berca ni a la Plaça Major cabia una agulla. L’oratge ha respetat els grups de balls i dances i fins i tot els paraigües s’han convertit en parasols davant la calor que feia a migdia, millor dit a la una de la vesprada quan la patrona d’Algemesí, la Mare de Déu de la Salut, feia l’entrada a la Basílica de Sant Jaume al sò de les campanes, de la dolçaina i els tabals i al ritme que marcaven les muixerangues, tornejants, bastonets, carxofa, arquets, pastorets i llauradores.

Per cert, Alba tenia una vista privilegiada del meravellòs espectacle, en estar al cim de la muixeranga més pròxima a la porta de la Basílica.

Origen comú de les dances

Una ampla nòmina d’autoritats, dirigents polítics i representants del món cultural no s’han volgut perdre este Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Així cal destacar la presència de la consellera de Benestar Social, Asunción Sánchez Zaplana, del diputat de Compromís en la Diputación, Emili Altur; María Agúndez, cap de patrimoni mundial del Ministeri de Cultura; el diputat en el Congrés i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig; del presidente provincial del PSPV-PSOE, Antoni Such; a més del regidor d’EU a l’Ajuntament de Valencia, Amadeu Sanchis; el president d’ERPV, Agustí Cerdà; el diputat de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví; la vicepresidenta del Parlament de Catalunya, Anna Simó; la presidenta de la Audiencia Nacional, Carmen Llombart; el gerent del mercat oest de Renfe, José Luis Gil, i el director del Parc Natural de la Albufera, José Segarra.

«Hi ha un origen comú de la muixeranga i d’altres balls que són molt semblants a Catalunya i al País Valencià», segons  ha declarat a Riberaexpress, la vicepresidenta del Parlament català, Anna Simó.

Per la seua part el dirigent socialista, Ximo Puig ha apuntat  que el Consell “deuria deixar de costat la política de grans events que ha demostrat ser ruïnosa i apostar pel recolzament a les nostres festes locals».

Mentre, del món de la cultura valenciana cap destacar la visita a las festes del cantant Pep Gimeno “Botifarra”, l’escriptor Ferran Torrent, el president del Tribunal de les Aigües, Enrique Aguilar acompanyat per set síndics, a més de representants del Misteri d’Elx.

Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here