El Ball de les Espases torna a la processó de la patrona de Sueca 70 anys després

0
716
El Ball de les Espases esta vesprada a Sueca

La Mare de Déu de Sales a l’eixida de la parròquia

Fa uns 70 anys que no es ballava a la processó general de la Mare de Déu de Sales el Ball de les Espases, però enguany ha tornat a formar part d’eixe seguici de danses que precedeix la imatge de la Mare de Déu. De les tres figures que en formaven part del ball sols hem aconseguit dues, i ja és molt  doncs hui en dia parlar de restauració d’un ball resulta molt més complicat, i cada vegada ho serà més segons anem allunyant-nos dels temps als quals es ballava. Cada vegada queden menys balladors dels antics balls i danses.

Sovint quan ens parlen de restauració fan ús de la paraula equivocada, doncs caldria que es digués “acomodació”, si no es coneixen els balls i/o sols es tenen les melodies, o  també es podria dir “imitació” si el que es fa és copiar el que  fan a altres pobles.

Restauració i acomodació

Però el que l’Escola de Danses de la Ribera fa enguany és restauració, amb tot el pes que això suposa, doncs es tracta de posar al lloc on mai devia d’haver desaparegut les figures antigues de la dansa guerrera per excel·lència de Sueca, les espases,  amb la seua música  i figures. Hi ha tres melodies i sols ens han arribat dues de les tres figures, però per enguany hem volgut fer la “restauració” i per l’any vinent fer l’acomodació d’eixa tercera  melodia amb una figura nova però mantenint  l’estil del nostre poble.

El considerable esforç fet pels membres de l’Escola de Danses de la Ribera s’ha vist definitivament el dia de festa gran a Sueca, el 8 de setembre, a les 6:30 de la vesprada i a la plaça del convent, just davant de l’església de la patrona s’ha ballat, oficialment i per primera vegada, després de molts anys, la versió restaurada del Ball de les Espases de Sueca.

Anteriorment ja el posarem en escena el passat 12 de maig dins del nostre espectacle “L’auca del Convent”, on commemoràvem i revivíem la darrera restauració important de l’antic convent dels franciscans, però en eixe espectacle no varem fer ús de la indumentària per considerar que el seu lloc oficial deuria ser on calia i quan calia.

Per tant  ara si que ha estat la presentació oficial i al mateix temps  la mostra més visual de l’esforç que ha comportat el Ball de les Espases,  unes importants despeses econòmiques en indumentària i espases, que ha sigut assumit  íntegrament pels membres de l’associació, uns treballs de modistes fets també pels propis membres de l’Escola, i una tasca  d’investigació i aportació cultural al patrimoni suecà difícilment igualable.

A qui sí volem donar-los les gràcies és al poble de Sueca que cada any acudeix als nostres espectacles, que aplaudeix quan es ballen les nostres danses, i que ens anima a continuar en esta tasca que l’Escola de Danses de la Ribera porta a terme i que entre altres ha recuperat, a més del Ball de les Espases, les Danses de Sueca, els Gegants i Cabuts, el Ball dels Cavallets, el Ball de llauradors, i el bon gust per la indumentària tradicional que al llarg de  diversos segles hem utilitzat els valencians.

Salvador Lamolda Mondu
President de l’Escola de Danses de la Ribera
Riberabaixa.info / fotos: Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here