La Mare de Déu continua fent miracles a la Ribera / Xavier Cantera

0
550
Mare de Déu de Sales patrona de Sueca

La tradicional devoció dels habitants de la Ribera del Xúquer a la Mare de Déu, encara que en cada poble té diferent nom, és la mateixa per a tots, per que està  batejada en cada parròquia amb la seua advocació i conservada la seua veneració amb personalitat pròpia. Parle de devoció com a amor, costum, fervor religiós i pràctica piadosa no obligatòria; i dic veneració com a respecte per la seua dignitat i pel que representa o recorda.

Res o molt poc té a veure amb la fe religiosa, pràctica creient o compromís de conversió profunda de la persona i del  seu entorn inclòs el nostre riu. Quelcom queda de màgia curativa, cada dia menys des que tenim en l’àrea un Hospital de referència. Però, precisament, ací està el primer miracle. Que es mantinga esta devoció i veneració sense la intervenció de cap ser suprem, només amb la voluntat dels pobles, de les seues jerarquies  i, sobretot, últimament, de les autoritats civils que veuen en aquestes festes moltes propietats  curatives en temps de crisi. Ja és un altre miracle incomprensible, veure aquestes autoritats descregudes i algunes atees i agnòstiques,  en les presidències processionals. El que no van aconseguir les mares d’aquests polítics durant  molts anys, ho ha aconseguit la Mare de Déu sense assegurar-los la victòria electoral, però  per si de cas.

Però aquests són “miraclets” sense importància. El verdader miracle es produïx, com succeïa en l’Edat Mitjana, en el terreny econòmic: Relíquia o Sant + catedral + mercat = a una gran població on posaven el seu campament els grans senyors. Res cal dir quan a la Festa de la Mare de Déu se li concedixen els títols de Festa d’Interés Turístic Nacional o de Patrimoni Immaterial de la Humanitat, títols mes valorats, avui, que els pontificis donats per Roma. En aquests casos el cercle medieval es fa molt més gran ja que eixa advocació  es transforma en més miraculosa: atrau més turisme, promociona l’economia local a nivell mundial i sobretot realitza el  miracle, per a mi  dels  més sorprenents en aquesta terra: S’utilitza el valencià i la cultura valenciana en totes les seues formes escrites, parlades, ballades, cantades i escenificades sense guerres fratricides, respectant la tradició i la història.

D’altra banda, el manteniment de la devoció i veneració al títol de Mare de Déu, com a mare, com  se li coneix en els pobles (de Sales, del Castell, de l’Oreto, de la Salut,) i no com a Verge o com a Nostra Senyora, pot donar-nos a entendre que mos importa, sent egoistes i interessats, més la seua protecció de Mare, sobretot en els temps de penúries, ja que són les mares les que cuiden dels dependents i dels menuts, en un 95%, estiren les pensions i fan miracles per a arribar a final de mes, que altres títols que són difícils  d’encaixar en la nostra cultura científica actual i en un sistema democràtic i igualitari en el  que fins als senyors han de ser transparents. Bones festes i que la Mare de Déu de… ens empare.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here