Algemesí viurà demà la Nit del Retorn amb el nou «Cant a la Muixeranga»

0
479
Banda Simfònica d’Algemesí

Algemesí vive el viernes 6 de septiembre la Nit del Retorn, el verdadero preámbulo que dará paso a las procesiones de la Mare de Déu de la Salut. Tras finalizar la novena se representarán los Misteris i Martiris en la capella de la Troballa.

A las 23.15 se iniciará el tradicional concierto de la Banda Simfònica Santa Cecília de la Societat Musical de Algemesí en la plaza Major, que este año tiene una destacada presencia de la cultura algemesinense con los estrenos del “Cant a la Muixeranga” i “3 balls algemesinencs”.

La Muixeranga celebra su 40 aniversario como formación y una de las actividades ha sido la creación del “Cant a la Muixeranga”, obra del compositor Antonio Giménez Cerezo, que contará con la participación de la Muixeranga de Algemesí en la noche de su estreno.
Además de los músicos de la Banda Simfònica Santa Cecília de la Societat Musical de Algemesí, la pieza será interpretada por la soprano Anna Albelda y el tenor Pepe Martínez, con Xavier Richart a la dolçaina.
También se estrenará la obra “3 balls algemesinencs”, del compositor algemesinense Guillem Ramiro, en colaboración con Berca Grup de Danses y formada por tres movimientos: “Valencianes”, “Bolero Perdut” y “Jota la Cebera”. Bajo la dirección de Alberto Ferrer, la banda interpretará las partituras de esta trilogía que, a partir de las antiguas melodías tradicionales locales, han sido expresamente armonizadas por el algemesinense Guillem Ramiro. Y será Berca Grup de Danses de Algemesí, dirigido por Vicent Vidal, los que pondrán en escena el baile correspondiente.

A las 12 de la noche finaliza la primera parte del concierto y empieza el Vol del Retorn desde el campanario de la Basílica de Sant Jaume y el disparo de 21 salvar a la Mare de Déu. Posteriormente se reinicia la segunda parte del concierto. Las campanas suenan cada hora con el Vol del Retorn hasta el amanecer.

CANT A LA MUIXERANGA

I És la nostra Muixeranga una colla d’amistats, d’il·lusions i devoció i també d’identitat. Puja amunt ben decidida, com qui el cel vol alcançar, superant i superant-se i buscant la llibertat. Símbol és d’una gran festa, que ho és de la Humanitat, que per tot arreu proclama amb el roig, el blanc i el blau. Sempre el nom d’Algemesí anem portant-lo ben alt, mentre cridem que som d’Ella, de la Mare Celestial.

II Puja amunt la Muixeranga i en arriscat escalar, munta “Altes” atrevides, “Pinets”, “Torretes”, “Pilars”… Basteix figures simbòliques com l’”Oberta” o com el “Banc”, com la “Font” o la “Maria”, com el “Guió” o com l’”Altar”. “Tomasina” i la “Morera”, tradició i creativitat; la “Sénia” que pega voltes i l’imponent “Soterrar”. I en els dies de setembre amb la dolçaina i tabal, donem el millor del cor, en les torres i en el ball.

III Puja amunt la Muixeranga i amb una inquietud constant, formem arrelada pinya amb uns sòlids ideals. No importen les filiacions; tampoc importa l’edat. En ella tots som un cos, pares, avis i els infants. Amb el brandó que il·lumina busquem per tots els costats, com buscant-li una eixida a les manques terrenals. Els xiquets que començaren, són llavor que ha germinat. Ara ja, pares amb fills, són fonaments i puntals. IV Puja amunt la Muixeranga, colla d’amics i companys, testimoni d’una història d’esforç, tradició i treball. Esforç que sovint culmina el xiquet cameta en alt i els bracets oberts en creu juntant-nos en un abraç. Volem construir un món de justícia i germandat, sent paller o sent escala, muscle en muscle i braç en braç. D’Algemesí, nota viva: constància, unitat i pau. Mare de Salut, accepta, els nostres cors fent un ram.

Lletra: Joan Fermí Teruel / Música: Toni Giménez

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here