Benimodo recorda al seu poeta adoptiu en l’exposició dedicada a Estellés

0
506

L’Exposició Itinerant, dedicada a Vicent Andrés Estellés, es va inaugurar ahir en Benimodo, el poble que el va acollir, com un veí més, desde l’any 1980 al 1993.

L’Ajunttament de Benimodo amb el seu alcalde, Francisco Teurel al capdavant, ha fet posible que la Exposició Itinerant “Cronista de records i d’esperances”, dedicada a Estellés, proclamat Escriptor de l’Any 2012, per L’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), arribara al poble, “on s’atrinxerava” per tindre pau i templar els nervis, segons la família.

Inauguració

El presentador de l’acte inaugural de la «Setmana Estellés», Vicent Donate, va recitar alguns dels poemes d’Estellés.  

En primer lloc, Carmina Andrés, filla dEL POETA, va recordar  l’arribada de son pare a Benimodo, a principis dels any 80, quan li parlava emocionat, “d’un poble de la Ribera Alta, on es veien els camps desde els carrers, i la música acompanyava els soterrars”.

Foren temps dificils, en els que a són pare, després d’acomiadar-lo del diari «Las Provincias», sols tenien la “casa de la música” a El Perelló, que la canviaren per la “casa dels contes” a Benimodo, on trobaren tranquilitat, calidesa i bon estar, entre els veins de Benimodo, a més, d’un clima mes benigne per a sa mare que patia asma.

Carmina acabà la seua intervenció agraïnt als veins, per haver-los fet un “raconet en la seua vida.”

L’Alcalde, Paco Teruel Machí

Després d’agrair la presencia de Ramón Fe

Estellés vist per Armengol

rrer, President de l’Academia de la Llengua Valenciana. A la Familia d’Estellés, Carmina, Vicent Añó, gendre,Vicent i Isabel, nets.

A l’alcalde d’Albalat de la Ribera i President de la Mancomunitat de la Ribera Baixa, Juan Bta. Ferrando; per Alberic a l’alcalde, Antonio Carratalà,  i Mª Dolors Palomares, tinent d’Alcalde; a l’alcalde de Catadau, Pedro Juan Bisbal, regidors de l’ajuntament de Llombai i de Carlet, veïns i amics.

Va recordar el temps que Estellés, “va viure a Benimodo i on va trobar inspiració per a molts dels seus poemes.

I reconegué la llavor realitzada per Ramon Ferrer, president de l’AVL, així com del Comisari i vicepresident de l’Acadèmia, Josep Palomero, per a que l’exposició itinerant arribara a Benimodo.

A més de a Verónica Cantó, Honorat Ros, Josep Pitarch, Marisol Navalón, i especialmente al secretaria de l’Academia, Agustí Colomer, que havia sigut Secretari d de l’ajuntament de Benimodo.

I com nó, a Carmina, i a la seua familia, per l’aportació d’objectes personals i documents de són pare, així com a la seua dedicació a esta exposició.

 

Retorn dels Premis Literaris

Els Premis Literaris Vicent Andrés Estellés, a Benimodo, foren instaurats per la Corporació Municipal de Benimodo, presidida per Manuel Bertí Puig, essent regidor de cultura, Ernest Machí, sensibles i coneixedors de la dimensió i figura de l’obra literaria de Vicent Andrés Estellés, els que programaren els Premis Lireraris, que durant onze anys, del 1987 al 1997, van ser un referent literari a la comarca.

En 1999, es va editar “Temps, a Benimodo”, un llibre, que recollia tots els treballs premiats

Aprofitant l’Any Estellés, la Corporació Municipal, ha acordat:

.- El restabliment dels Premis Literaris Vicent Andrés Estellés, que es celebraràn el proper 2014.

.- I l’Acadèmia Valenciana de la llengua, reeditarà, el llibre “Temps a Benimodo”,que s’havia esgotat.

Didí Puig, “la culpable” de que Estellés s’instalara a Benimodo

L’alcalde li donà la paraula a Didi Puig, que va explicar com va conèixer a Vicent Andrés Estellés,

Ramón Ferrer Navarro, President de L’Academia de la Llengua

Record que, quan li `comunicaren a Carmina l’elecció de «l’Any Estellés» no estaven segurs si estarien a l’altura d’un personatge amb la trajectòria tan gran, com havia sigut la de Vicente Andrés Estellés. Després d’alló, puc dir que «hi ha hagut un abans i un després».

L’exposició diferent, a les que havia vist abans d’Estellés. No cap dubte que les aportacions de la família, de fotografíes personals, quaderns, objectes personals, quadres del seu amic, Rafael Armengol, i d’altres inédits li donaven un segell propi.

La exposició, estarà oberta, fins el disabbte 7 de setembre, de 17,00 h. a 21,00 h.

Eduardo Sala – corresponsal

Fotos: Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here