Corbera rendix un emotiu homenatge al seu i.lustre pintor Ricardo Cebolla

0
552

L’Ajuntament i el poble de Corbera rendiren el passat divendres un emotiu homenatge a un dels paisans més il·lustres del poble. L’acte institucional homenatjava al pintor Ricardo Cebolla Escrivà, on se li va concedir a títol pòstum la “Insígnia d’Or” municipal.

A l’acte assistiren nombrosos veïns de Corbera que junt a la Corporació Municipal al complet acompanyaren els dos fills de l’artista i la seua neta, els quals firmaren en el llibre d’Honor de l’Ajuntament. El primer que va intervindre fou l’Alcalde Jordi Xavier Vicedo i seguidament el pintor Enric Banyuls que va parlar de la trajectòria artística del mestre. Per últim, es va llegir una entranyable carta del qui fou un gran amic de Ricardo Cebolla, Jose Antonio Benedito de Sueca, cronista d’aquesta ciutat i que sempre ha valorat molt l’obra del pintor. La filla de l’artista, Emilia Cebolla va agrair a la Corporació Municipal i a tots els assistents l’homenatge que el poble de Corbera ha fet al seu pare.

Segell propi

En l’acte es va presentar un treball en forma d’opuscle sobre la trajectòria artística de Ricardo Cebolla. L’autor destaca que el pintor tot i treballar dins dels canons de la pintura academicista, mai ha estat enquadrat en les avantguardes. Ricardo Cebolla tenia un segell propi; li agradava anar per lliure. Destacava en ell una emoció afegida i es per això que tenia un segell personal dins dels esmentats canons de l’acadèmia. Fou un gran retratista i ell com ningú sabia plasmar amb el seu pinzell el paissatge de la seua terra i en especial del seu poble.

El pintor Ricardo Cebolla va participar en un concurs provincial “Educación y Descanso del movimiento”, i va obtindre un premi important que li va servir de catapulta per al seu ingrés en l´Escola de Belles Arts de València a l’octubre de 1943 on va cursar els seus estudis fins el 1948.

En eixe any va exposar la seua obra en l’Associació Valenciana de la Premsa i feu un retratat de Luís Casanova, així com treballs per a distints representants de la burgesia valenciana.

A principis del anys 50 es trasllada a França i va un poc a l’aventura, de la mateixa manera que ho feien altres artistes de l’època.  L’Escola de Belles Arts de Paris l’admet com alumne i allí amplia els seus estudis.

Cebolla i el govern francés

La “Asociación de Atistas e Intelectuales Españoles de Francia”, composada per gent bàsicament de l’exili, organitzen un homenatge a Garcia Lorca. Hi ha constància de dos Exposicions i en la primera d’elles, al gener de 1953, apareix Ricardo Cebolla en un catàleg molt selectiu on només hi ha trenta pintors de gran renom. El Govern francès adquireix un obra de Ricardo Cebolla que porta per titol: la niña del Jarro, exposada al  Museu d´Art Modern de Paris.

Acabat l’acte a l’Ajuntament, la corporació municipal i molts dels veïns del poble s’aproparen al teatre que porta el nom del pintor i allí es va descobrir una placa commemorativa amb una breu ressenya biogràfica de Ricardo Cebolla, finalitzant l’acte amb un refrigeri per als assistents.

Miquel Gómez Sahuqillo

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here