Compromís responsabilitza a la CHX de la proliferació de la mosca negra en Alzira

1
367

Segons la premsa la regidoria d’Agricultura i Medi Ambient d’Alzira sol·licita una reunió urgent dels ajuntaments afectats amb les conselleries per a prendre mesures per a combatre la mosca negra i el mosquit tigre.

És cert que estos insectes porten mesos causant molèsties als ciutadans d’Alzira i la Ribera, ja que des d’abans de l’estiu els corredors que utilitzen les pistes d’atletisme i cross, igual que les persones que corrien o passejaven pel malecò i les zones verdes ja venien suportant estos insectes, les picadures i els mossos dels quals és dolorós i molt molest, requerint en molts casos l’haver d’acudir a les urgències hospitalàries per al tractament dels mateixos.

Com se sol dir, val més tard que mai. Però el que ens estranya és que el senyor Montalvá no haja anomenat a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, quan esta és responsable d´afavorir  la proliferació de la mosca negra amb la seua desídia i falta d’inversions en la neteja del llit del riu Xúquer al seu pas per Alzira, i com a conseqüència d’això tenim els marges del riu  amb abundant vegetació (pareix una selva) i el llit  colonitzat per plantes aquàtiques i subaquàtiques que són el mig ideal per a la reproducció de la mosca negra. Com així a sigut.

Pel que fa al tractament i eradicació de la mosca negra, cal demanar des del nostre Ajuntament responsabilitats i solucions urgents a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer com a responsables de crear un problema sanitari i que siguen ells els que assumisquen les despeses del tractament.

Tant a Catalunya com a Aragó han patit en les ribera de les seues rius estes colonitzacions i tenen experiència en el seu tractament. Pel que cal utilitzar la seua experiència per a poder donar una solució efectiva i ràpida, a través dels insecticides biològics ja utilitzats per ells i la neteja del llit del riu, com portem anys demanant des de Compromís

Respecte al control del mosquit tigre és considera important la col·laboració de la població per eliminar els llocs potencials de cria. Esta espècie necessita poca quantitat d’aigua per desenvolupar el seu cicle reproductor, i això fa que trobe bones condicions per a la reproducció en espais urbanitzats i de l’àmbit (plats sota testos, pneumàtics, piscines buides, fonts ornamentals, etcètera). En el cas d’Alzira tenim alguns llocs amb aigua estancada que hauríem de controlar entre ells els solars de Tulell amb obres no acabades on hi ha aigua acumulada  i en el llit del barranc de la Casella al seu pas pel pont de Xàtiva, més els recipients que hi ha en els solars abandonats, en els camps i en els marges del riu.

Tant a Catalunya com a Aragó porten anys patint estes plagues, tant de la mosca negra com del mosquit tigre, que ara ens arriba de manera forta a les nostres terres i tenen clar que la solució definitiva no és la fumigació, si no que és una plaga difícil d’erradicar i s’han posat en marxa  comissions que vetllen per previndré la proliferació d´aquestos insectes,i on estan totes les administracions  afectades i uns protocols d’actuació per al seu control, que entre algunes de les  mesures s’inclouen:

–Formació de tècnics municipals, la Generalitat realitzarà la formació de les brigades municipals responsables de pal·liar els efectes de la plaga.

–Conscienciació de la ciutadania

–Tríptics informatius en què s’informa sobre com previndré les picadures i mossos i com curar-les quan estes ja s’han produït.

–Fumigacions en alguns punts per a controlar de manera urgent la població dels insectes adults.

–Actuacions amb insecticides biològics en el llit del riu per a eliminar els ous i les larves de la mosca negra que estan submergits i on  no son efectius els tractaments externs.

Des de Compromís per Alzira esperem que les nostres autoritats busquen les solucions en els qui ja han patit aquestes plagues abans i tenen experiència en el control de les mateixes i que estes solucions es puguen posar en marxa lo més ràpidament possible,  ja que es pot convertir en un problema sanitari important.

Adelaida Pau

 Regidora Compromís per Alzira

1 Comentario

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here