Compromís per l’Aigua demana la dimissió de la presidenta de la Confederació del Xúquer

0
418
Mª Ángels Ureña, presidenta CHJ

El projecte donat a conèixer ahir del nou Pla Hidrològic del Xúquer (PHX) és, per a Compromís per l’Aigua (Compromís Ribera Alta i Ribera Baixa, i Més Algemesí), un autèntic frau i una presa de pèl en tota regla pels als ciutadans de la Ribera. Malgrat que la Generalitat afirma que el nou PHX recull les aspiracions de la Ribera, tal afirmació és una autèntica mentida. La submisa Generalitat prefereix quedar bé amb Madrid que defensar als riberencs de l’estafa proposada.

Intercanvi d’aigües en lloc de concessió

No és cert que tinguem assignats 31’5 hm3 per a abastiment, ja que això és sol sobre el paper. En primer lloc tenim una assignació de 10 hm3 que no és tal, sinó un intercanvi d’aigües amb els regants, el que significa que nosaltres, a qui se’ns han contaminat l’aigua, deurem pagar, com a mínim, uns 700.000€ tots els anys per substituir l’aigua contaminada. Els restants 21’5 hm3 sols els tindríem després d’haver consumit eixos 10 hm3, si existiren recursos, cosa molt improbable amb les actual assignacions.

La Ribera perd hm3, la resta guanya

Així doncs, Madrid ha donat satisfacció a tots els territoris excepte a al Ribera. La Ribera del Xúquer ha vist reduïda l’assignació d’aigües per als regadius tradicionals, en funció de la modernització, ja que ha passat de 725 hm3 a 524 hm3. Especialment significativa ha estat la reducció de la Sèquia Reial del Xúquer que ha passat de 392 a 214 hm3.
Però cal preguntar-se on ha anat a parar aquest estalvi d’aigua de 201 hm3 que estan fent els llauradors riberencs. A la Ribera, en una mínima part. En gran part a la Manxa Oriental que veu consolidats els hectòmetres cúbics assignats. Però no sols això, també s’assigna, per exemple, 31’5 hm3 més a l’àrea metropolitana de València que ja tenia una assignació anterior de 95 hm3.

Semblantment passa amb Albacete o Sagunt, que juntament amb València, beuen aigua del Xúquer sense que la seua assignació estiga lligada a cap permuta. La Ribera, però, si vol veure aigua sense contaminar del Xúquer haurà de pagar. Els llauradors riberencs estalvien aigua per tal que Albacete, Sagunt o València beguen aigua de qualitat –a la qual cosa no ens oposem-, però ells en tant que ciutadans riberencs, deuran pagar per la que se’ls assigne per veure.

Que a la Ribera se li reduïsca 200 hm3 l’assignació per a reg i se li neguen 22 hm2 d’aigua per a beure resulta no sols insolidari, sinó insultant. Que açò ho faça el Ministeri, que deuria de ser equitatiu, resulta lamentable, però que a més la Generalitat no pose el crit en el cel és intolerable.

Des de Compromís per l’Aigua convidem als polítics populars de la Ribera, i especialment dels 13 pobles de la potabilitzadora, a alçar clarament la seua veu contra aquest PHX i ha defensar els interessos dels ciutadans riberencs que ells també representen.

Per últim Compromís per l’Aigua demana a María Ángeles Ureña, la suecana i riberenca Presidenta de la CHX, que presente immediatament la seua dimissió com a signe de protesta per aquest frau als seus conciutadans riberencs. No volem, pel fet que la presidenta de la Confederació siga de la Ribera, tenir privilegis; però tampoc és de rebut que una institució presidida per una riberenca margine i denigre la comarca.

Ureña no defensa els interessos de la seua comarca

Si per motu proprio la presisenta de la CHX Mª Àngels Ureña no presenta la seua dimissió estaria demostrant que ha estat posada ahí sols com una simple dona de palla, que permet que se la utilitze per a guardar les aparences, i que és incapaç fer bé els seus deures, no com a riberenca, sinó com Presidenta, al no defendre els interessos de totes les terres. Pensem que l’única eixida digna que li queda, si vol poder mirar als seus conciutadans a la cara, és presentar la dimissió per posar en evidència eixa política del Ministeri contrària a La Ribera. Des de Compromís per l’Aigua l’animem a presentar-la i a no col·laborar en l’espoli hídric que estem patint.

Compromís Ribera Alta
Compromís Ribera Baixa
Més Algemesí

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here