Els carreters han recorregut més de 120 km en cinc etapes

0
526

Desde la concentració en Alberic el dia 5 de juliol del 2013, els components de la XIII Vola en Carro 2013, han fet 5 etapes, amb un total de 122,8 kms., a una mitjana de 3,5 kms/hora.

 A les 6 del matí, comença el dia, donat-los el menjar a les cavalleries,  desdejuni  després, arreplar trastos i colocar-los al carro, enganxar les cavalleries, i a les 8 del matí, comença el periple diari.

Cap a les 10,10 esmorçar, i després de les dos a dinar, descansar, o continuar viatge, segons l’etapa. Al final de l’etapa, revisar les cavalleries i endreçar-les (asearles), fer la compra en el poble, sopar i a descansar, pero…….abans la xarraeta per a contar-se les incidencies, anecdotes o com s’han comportat els animals.

 Etapes transcorregudes fins hui, han sigut:

 1a Etapa, 6 de juliol.  ALBERIC – MASSALAVES – MONTORTAL – L’ALCUDIA – CARLET – CATADAU

2a Etapa, 7 de juliol. CATADAU – ALFARP – LLOMBAY – ALTURY – ALBORACHE

3a Etapa, 8 de juliol. ALBORACHE – BUÑOL – GODELLETA

4a Etapa, 9 de juliol. GODELLETA – CORTICHELLES – PICASSENT

5a Etapa, 10 de juliol. PICASSENT – SILLA – SOLLANA – SUECA

 Poblacions que pertanyen a les Comarques, de La Ribera Alta, Foia de Buñol, l’Horta Sud i Ribera Baixa.

 Etapes que falten

 6a Etapa, 11 de juliol. SUECA-CULLERA (esmorçar) – Tavernes Valldigna. Dinar i Final etapa. Pernoctació

7a Etapa, 12 de juliol. TAVERNES VALLDIGNA-SIMAT VALLDIGNA (esmorçar)-BARXETA. Dinar, Fin etapa

8a Etapa, 13 de juliol. BARXETA-RAFELGUARAF-MANUEL-L’ENOVA (esmorçar)-Llosa de Ranes, Dinar, Final d’etapa i FINAL DE LA VOLTA EN CARRO 2013.

 Poblacions que pertanyen a les Comarques, de la Ribera Baixa, La Safor, Ribera Alta i La Costera

 Ignacio Argente, d’Anna, que viatja, amb el seu germà, i amics d’Alberic, L’alcudia, Guadassuar i Xàtiva, amb un carro tirat per 4 mules, ens ha comentat que de totes les etapes fins ara,

“la mes dura ha sigut la pujada a Alborache, on les cavalleries tenien que tirar molt de coll…. Acampar al costat del cementeri d’Alborache…. Alçar un carro entre 10 tios, a l’eixir-se de la carretera, per espantar-se els cavalls, sense conseqüències…. i la bona armonía i germanor que està reinant amb tots els components d’esta Volta en Carro, de valencians/es,  seguint la tradició dels nostres avantpassats, i que no es deu de dixar de fer. “

 Josep, “potablero”,d’Alberic, l’acompanya Josep, fill del “carletí”, i ens comenta, “que en general la volta va molt bé, que están rebén els suport de les diferents Associacins de Carreters, com la de Sollana, que els ha convidat a dinar, i en Silla, l’Ajuntament i els carreters d’allí s`han volcalt amb ells i els han convidat a esmorçar, esta nit, els convidarà a sopar l’Ajuntament de Sueca.”

En el moment que estic parlant amb Josep per telefon (huit i vint de la vesprada), están arrivant al poliesportiu, on finalitza l’etapa i pernoctaràn, i tenen la tronà damunt.

 Al pareixer, les poblacions que tradicionalment, està mes arraigat el mon del cavall, están rebent mes soport per part dels carreters, Associacións de Carreters, Ajuntaments i de la gent del poble.

Tot açò, sense menysprear el suport d’altres poblacions.

 Eduardo Sala, corresponsal     

Fotos d’arxiu i Josep Cursa

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here