Prop de 2.800 persones han signat ja la petició «La Ribera pel dret a l’aigua»

1
493

Recollida de signatures a Alzira

La Plataforma «La Ribera pel dret a l’aigua» va posar en marxa fa uns dies una petició dirigida a la Presidenta de la Confederació Hidrogràfica Maria Ángeles Ureña i al Conseller d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Aigua, José Ciscar, per a demanar aigua de qualitat per a l’abastiment de la Ribera. De la mateixa manera es demana la recuperació del Xúquer en el pròxim pla de conca.

 Les perspectives de la Plataforma eren replegar un miler de signatures, estimació que s’ha vista sobrepassada quan s’està a punt d’arribar a les 3.000 signatures. Més de 50 de les persones signants han fet comentaries al respecte.

 La petició demana per una part l’acabament urgent i prioritari de les obres i instal·lacions necessàries per a que tots els pobles de la Ribera afectats per la contaminació dels aqüífers puguen gaudir d’aigua de qualitat adequada, una concessió administrativa d’aigua del Xúquer per als pobles de la Ribera en el pròxim Pla de Conca i la recuperació dels nostres aqüífers deteriorats, amb unes bones pràctiques agrícoles que promoguen la transició cap una agricultura respectuosa amb el medi ambient, sense pesticides.

 Per altre costat es demana igualment el compliment estricte dels principis, objectius i exigències de la Directiva Marc de l’Aigua; l’establiment d’un règim de cabals ecològics per al Xúquer i l’Albufera que ens permeta aconseguir el bon estat quantitatiu i qualitatiu de les masses d’aigua; detindre la sobreexplotació dels aqüífers de la Manxa Oriental, del Vinalopó i d’altres amb deteriorament persistent i una participació pública real i efectiva i una gestió pública, eficaç i transparent de l’aigua que incloga el cicle integral de l’aigua per garantir el control ciutadà efectiu d’aquest be públic que és l’aigua.

 Es pot accedir a la petició en aquest enllaç: https://www.change.org/es/peticiones/la-ribera-del-x%C3%BAquer-vol-beure-aigua-de-qualitat-per-un-x%C3%BAquer-viu

 Per altra part la Plataforma vol posar de manifest que aquesta situació suposa l’incompliment del Pla de Conca del Xúquer actualment vigent des de 1998, ja que en el seu article 32 diu:

«En el cas d’aqüífers, l’objectiu és el manteniment dels nivells de qualitat en aquells en què no s’han detectat problemes, en tant que en els que sí que hi ha problemes de contaminació que puguen afectar ladisponibilitat del recurs, s’han de adoptar totes les mesures efectives necessàries per aconseguir el control dels focus de contaminació, així com la confecció de perímetres de protecció d’aqüífers i unitatshidrogeològiques.»

1 Comentario

  1. La Mesa pel Xúquer considera que s’està vulnerant a la Ribera un dret humà, com és el de l’accés a l’aigua de qualitat i exigeix l’acabament urgent i prioritari de les obres i instal·lacions necessàries per a que tots els pobles afectats per la contaminació dels aqüífers puguen gaudir d’aigua de qualitat adequada.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here