Arranca a Alberic la Caravana de nostàlgics

0
578

La caravana entre Alberic i Massalavés

El carro i el cavall jugaren un paper molt important a les seues vides, quan éste era el principal mitjà de transport junt el ferrocarril. Ara, reconvertits pel pas del temps en empresaris, botiguers, bancaris i altres professions s’ajunten, una vegada a l’any, per recordar durant estos dies de juliol, aquells temps durs però ala mateix temps romàntics en els que els carreters feien un fum de kilòmetres «per necessitat».

La Volta en Carro a la Comunitat Valenciana va nàixer a Benissa l’any 1987, però Alberic agafà el testic de l’organització en el 2001.

El director de la Volta, Vicent Escrivà, no perd detall perquè l’aventura arribe a bon port. «Es tracta de rememorar temps passats, la vida durant huit dies la fem dalt del carro, com abans», manifesta poc abans d’eixir la primera etapa.

Eren les 8 del matí quan les cavalleries iniciaven  a Alberic la primera etapa de la XIII Volta en Carro que recorrerà un total de cinc comarques valencianes; La Ribera, la Costera, la Foia de Bunyol, l’Horta Sud i la Safor, amb un total de 180 km quan arribe a la meta, Llosa de Ranes.

Els carreters han partit de la Muntanyeta on es concentraren anit i on asaboriren una paella gentilessa de l’ajuntament d’Alberic i de l’organització sindical, AVA. Abans d’eixir del poble ha estat una parada obligada a la plaça del poble per fer la tradicional benedicció dels animals i tot seguit han enfilat en direcció a Massalavés on han esmorzat. L’Alcúdia, Carlet i Catadau -final d’etapa- són els escenaris d’esta singular caravana que, enguany ha contat, per primera vegada, amb un carreter procedent de Barcelona.

Manifestacions carreters

En aquesta volta participa per primera vegada un carro (que a Catalunya es diu galera), provenint de Santa Eulalia de Ronçana, i Canovellas, del Vallés Oriental de la prov. De Barcelona, composta per dos matrimonis, Rafa Tornadell i Maria, i Jordi, Maria i la seuafilla, Marta.

Rafa Tornadell, ens comentava , “que la volta ja la coneixien, per sempre venien convidats en el carro de Paco Martí. En Catalunya no es fan este tipus de voltes i no estarien ben vist. A Catalunya, es fà desde gener  a març, la gent trau les cavalleries guarnides, amb carros molt grans que porten reates de 6 i 7 cavalls, sols un mati els cap de setmana, pero voltes, no heu permitisen.

La seua idea es fer tota la volta, pero va a dependre del comportament dels cavalls, ja que no están acostumbrats a tirar de coll. Aquesta volta es una mena d’entrenament per fer la Ruta de Santiago.”

.-Rafael Todosantos, de Cullera, “bona col-laboració i un compañerisme especial que hià entre la Ribera Alta i la Baixa, en la Volta a la Comunitat Valenciana en carro” No espera que es perda, perque hiá gent jove que ve per darrere.

.- Francisco Doñate, de Picassent, ens recorda l’important que eren els cavalls, en la preparació dels camps i la plantà de l’arrós.

.- Dos Families que juntament van a fer la Volta. Fran i Gema de Gavarda, amb les seus filles Ainara i Sandra, ells son la primera vegada que fan la volta. Paco Mompó, de Gavarda pero viu en Alberic, es el segón any que vá, amb la seua dona i les dos filles.

.- Ignacio Argente d’Anna i el seu germá, una familia de Xativa, de Guadassuar, i l’Alcudia, van en el mateix carro tirat per 4 mules, han participat amb les 13 edicions fetes, per a que no es perguen les tradicions dels camps. A la pregunta si esta tradició va a menys, este jove d’Anna, ens diu, que nó, que và a mes i la gent jove s’està enganxant. Ens diu que l’estiu, ixen tres dies a la serra, amb els animals.

 Eduardo Sala, corresponsal

1a Etapa – 6 de juliol – 22,5 kms.

Alberic-Massalavés (esmorzar)-L’Alcú

Els carros eixint d’Alberic

dia-Carlet (dinar)-Catadau. Final etapa. Pernoctació.

Eduardo Sala / Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here