Important consens a Alzira sobre la concessió del Xúquer i la presa de la Marquesa (VIDEO)

2
408
La Corporació Municipal d’Alzira al complet

Els quatre grups municpals d’Alzira s’han ficat d’acord amb un tema tan bàsic i important per a la Ribera com és l’aigua i el riu Xúquer. Així esta nit han aprovat una moció dirigida al Ministeri d’Agricultura, a la Confederació Hidrogràfica del Xúquer i a la Generalitat per la que soliciten «la concessió d’aigua pròpia de 31 hm3 d’aigua superficial del riu Xúquer» i l’oposició a «l’execució de qualsevol altra presa en riu Xúquer llevada de la ja existent a l’Assut de la Marquesa».

Un consens que ha estat molt valorat pels distints portaveus, tot i que han discrepat en la gratuïtat de l’aigua. Mentre el regidor del PP, Enrique Montalvà assegura que «l’aigua cal pagar-la, no és gratis» i que els regants de la Ribera paguen el corresponent canon, els grups de l’oposició (PSOE-Compromís-EU) reclamen la gratuïtat que ja tenen els consumidors de València, Sagunt i Albacete.

Resum de la Moció:

La recent problemàtica de contaminació per fitosanitaris en diverses poblacions d’estes comarques (entre elles Alzira) i la seua incidència actual i futura sobre la qualitat de les masses d’aigua subterrànies per a l’abastiment humà de la població d’estes comarques, obliga a adoptar mesures com l’ús de l’aigua superficial del Xúquer, per tal que queda garantit en el futur un subministrament adequat d’aigua de qualitat per a l’abastiment i que aquelles estiguen arreplegades en l’esmentat Pla Hidrològic.

La comarca de la Ribera demana que queda garantida una concessió d’aigua del riu pròpia per al consum humà dels seus ciutadans, que no depenga de detraure cabdals d’altres concessions.

Des que en l’any 2005 es va aprovar l’actual traçat del transvassament del riu Xúquer des de la pressa de l’Assut de la Marquesa en el terme de Cullera i una vegada conclogueren l’any 2010 les obres de conducció, les aigües transvassades haurien d’estar a disposició dels usuaris del Vinalopó i haurien de permetre els seu ús per a la finalitat de regadiu que ha estat des del primer moment la inicialment prevista per a eixe projecte.

Recordar que el transvassament Xúquer-Vinalopó des de l’Assut és un transvassament de recursos sobrants per a l’ús agrari, com sosté el Pla Hidrològic de la Conca del Xúquer de 1998 i sobretot és una mostra de solidaritat d’estes comarques amb el Vinalopó.

VIDEO (Isaac Candel): http://alzirateveu.es/noticies/2013-2/2013_06_27-LA-CORPORACI%C3%93-MUNICIPAL-D%C2%B4ALZIRA-APROBA-PER-UN-IMPORTANT-CONSENS-EL-TEMA-DE-L%C2%B4AIGUA.html

2 Comentarios

  1. Enrique Moltavé està equivocat. Els regants no paguen tarifes ni canons. Estan exents del pagament de qualsevol cànon i tarifa en el sistema d’explotació Xúquer fins el 2061, en aplicació del Conveni d’Alarcó. A vore si ens enterem!

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here