Des de cosir un botó a fer un vestit de fallera

0
542

Conxa López porta onze anys ensenyant a cosir, a homes i dones, en el Taller municipal de Moda i Confecció d’Alzira.

Maria Esplugues vestida per sa mare en el taller de Conxa

Enguany ha contat amb un total de 35 alumnes que fa poques dies feren el final de curs, una iniciativa a la que cada any es sumen més joves alzirenyes. López ha manifestat a Riberaexpress que per al pròxim curs «hi han apuntats joves de poc més de 20 anys que volen ensenyar-se».Un taller dividit en tres fases; iniciació, perfeccionament i confecció d’indumentària valenciana.

Les alumnes són una canya

La mestra no té cap problema en reconèixer que «les meues alumnes són  una canya, jo aprenc més d’elles que elles de mí».

El primer que aprén un alumne nou en este taller és a cosir un botó, al funcionament de la màquina de cosir, a fer «arreglos» i ficar cremalleres. El següent pas, el del perfeccionament, «amb una aprendizatge individualitzat», ens comenta la entusiasta professora, aprenen els alumnes a fer una peça, com un pantaló, una falda, un vestit i fins i tot una vesta de Setmana Santa.

I ja aconseguixen el doctorat quan aprenen a fer un vestit de fallera dels segles XIX i XX, així com tratges de saragüell i torrentí entre d’altres. És el cas de Maria Torró, mare de la fallera major de Sant Andreu durant els dos últims exercicis, Maria Esplugues, i candidata a ser la reina d’Alzira en el 2014.

El taller ha vestit la fallera major de Sant Andreu i candidata a Fallera Major d’Alzira

Els vestits de fallera que ha lluït Maria Esplugues durant els dos últims anys han estat confeccionats per sa mare a este Taller d’Indumentària Valenciana així com altres dos alumnes han confecionat els tratges a la neta que era la fallera major infantil de la seua comissió i al net que era el president infantil de la falla.

Amb els tres cursos «s’aprén una bona tècnica» asegura López qui destaca que «la confecció artesanal està ara de moda».

El Taller de Moda i Confecció de Conxa López conta amb alumnes vitalicis que porten onze anys «fent coses noves».

Riberaexpress

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here