La II Fira de l’Albufera programa visites guiades, passejos amb barca i exposicions

0
444

 

Visites guiades, passejos amb barca, cicloturisme, vela llatina, piragüisme, exposicions, debats i activitats infantils són algunes de les propostes que oferix la II Fira de l’Albufera que se celebrarà els pròxims dies 21, 22 i 23 de juny en l’entorn del Port de Silla. Participaran prop de 50 entitats i col·lectius ciutadans compromesos amb la gestió, conservació, difusió i protecció del Parc Natural

 

Competició de Vela Llatina a l’Albufera

El recinte firal ocupa un espai superior als 3.000 metres quadrats i es disposarà d’una zona d’aparcament per a uns 300 vehicles, així com una àrea gastronòmica. La fira començarà el divendres a les 18:00 hores fins a les 22: 00: hores. Continuarà el dissabte des de les 10 del matí fins a les 10 de la nit. El mateix horari regirà per al diumenge, excepte el tancament que serà a les 19:00 hores. L’activitat firal se suspendrà entre les dos i les cinc de la vesprada.

Fonts de l’organització han assenyalat que es tracta «de crear durant el cap de setmana un espai de trobada participatiu, divulgatiu i lúdic que permeta disfrutar i conéixer els secrets i els valors que emboliquen al Parc Natural i la seua Albufera, així com les seues tradicions i les seues gents”.

El programa d’activitats compta amb una àmplia oferta pensada perquè tant els adults com els més menuts troben aquella que més satisfaça les seues preferències. Cap destacar dos exposicions, una sobre maquetes a escala de les embarcacions tradicionals de l’Albufera i una altra que, amb el títol «El Saler per al poble», repassa la història, present i futur de la pedania. Els visitants tindran també l’oportunitat de realitzar una ruta cicloturista entre el Port de Silla i el de Catarroja amb servici gratuït de lloguer de bicicletes. Es disposarà de sis unitats, encara que els interessats poden acudir amb les seues pròpies bicis. Per la seua part, el Club Esportiu El Saladar oferirá una jornada de portes obertes.

Solta d’ànecs al llac

Un altre dels atractius ho trobem en una solta d’ànecs al llac, el diumenge, a les 10:30 a càrrec de la Societat Valenciana d’Ornitologia (SVO). El grup de dansa «Els Porrots» s’encarregarà de portar una mostra folklòrica local fins al port.

Manualitats i tallers, aprenentatge de nucs, barcos de paper o full de canya, dibuix lliure o estand de maquillatge, són altres de les ofertes per als més menuts, a més de poder iniciar-se en la pràctica del piragüisme gràcies a la col·laboració del Club de Piragüisme local. Esta segona edició de la Fira compta amb el patrocini de la Diputació de València i la col·laboració de l’Ajuntament de Silla.

 

Els visitants podran presenciar una exhibició de vela llatina, una romeria marinera en honor de Sant Pere, participar en una ruta cicloturista, activitats infantils o descobrir la història de les embarcacions del llac a través d’una exposició de maquetas

 

Paral·lelament i com a complement a la Fira, els visitants podran assistir a una exhibició de vela llatina per l’Albufera en la que participaran més de 30 embarcacions i unes 200 persones. L’esdeveniment, que se celebrarà en el matí del dissabte, està organitzat per l’Associació Cultural Vela Llatina de Silla. Els particulars que ho desitgen disposaran d’embarcacions a la seua disposició per a seguir la prova de prop.

El diumenge està previst un altre esdeveniment tradicional i emotiu com és la romeria marinera que els pescadors celebren en honor del seu patró, Sant Pere. En esta ocasió també hi haurà un servici de barques entre el Port de Silla i el de Catarroja per als assistents a la Fira que opten per seguir de prop l’acte.

Ruta de l’arròs

 El programa es completarà amb una sèrie de xerrades a càrrec de les associacions participants. Entre altres, cal assenyalar la presentació del projecte «Ruta de l’arròs», a càrrec de la Federació Empresarial d’Hostaleria de València; «Floración o Platges de la Devesa», Servici Devesa- Albufera de l’Ajuntament de València; «L’Albufera: d’on venim? Cap a on anem?» de la Fundació Assut; «Projecte Mussols», Socitat Valenciana d’Ornitologia; «La vida que no veus«. Laboratori de Biodiversitat. Com funciona un Filtre Verd. Tancat de la Pipa-Agró; «Sobreviviendo a los recortes», AMPA CEIP Lluís Santàngel, IES Saler; «LIFE+ Trachemys. Impacte de les tortugues invasores sobre la biodiversitat», GVA Projecte LIFE Trachemis. Així fins a completar prop de 30 activitats entre lúdiques i informatives.

La II Fira de l’Albufera està organitzada pel «Grup de Treball Fira Albufera», integrat en la «Xarxa d’Entitats i Col.lectius», que desenrotlla la seua activitat entorn a l’aiguamoll i el Parc Natural. El seu objectiu és el de facilitar un punt de trobada «en el que, a través de la participació ciutadana, podem conscienciar a la societat valenciana sobre la importància de mantindre comportaments responsables i valorar la riquesa d’este espai natural, descobrint els seus costums, tradicions, espais i persones que viuen, treballen i senten molt de prop l’Albufera», segons manifestacions de la pròpia organització.

El esdeveniment comptarà amb més 40 carpes, prop de 50 entitats, aparcament per a uns 300 vehicles, a més de la col·laboració del Club Esportiu el Saladar i del Club de Piragüisme de Silla

A més de les 40 casetes que acolliran a unes 50 entitats, es compta amb les dos barraques de l’Asociació dels Peixcadors. Cal assenyalar que l’adequació de la zona ha sigut possible gràcies a la col·laboració desinteressada dels propietaris de diversos sequers que han cedit els terrenys a l’organització.

La I Fira d’Associacions i Entitats de l’Albufera es va celebrar al novembre de 2011 als jardins de Vivers de València, organitzat pel Projecte LIFE + Seducció Ambiental, cofinançat per la Comissió Europea i l’Ajuntament de València. Esta primera experiència va ser un èxit tant de participació ciutadana com de presència d’organismes públics, associacions i entitats de qualsevol tipus amb gran impacte social i mediàtic.

Un dels objectius fonamentals va consistir a difondre i posar en valor la riquesa mediambiental del Parc Natural i, al mateix temps, fomentar la relació entre els mateixos col·lectius que treballen amb un mateix compromís com és la gestió, conservació i protecció de l’enclavament.

 

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here