Pla i Beltrán: «El germà Agustí va encendre la flama de la Muixeranga fa 40 anys»

0
427
Pla i el germà Agustí
Els 30 muixeranguers homenatjats

Al final dels 60 i principi de la dècada dels 70 la colla de muixeranguers es reduia, progressivament, la flama de la Muixeranga, que arribà a apagar-se del tot en la vespra de la Mare de Déu del 1973, però  la última processó d’eixe any va ser l’inici del seu reviscolament.

Una trentena de muixeranguers feien una assaig de presses i corregudes per eixir en la processó del 8 de setembre.

Este migdia durant l’homenatge a aquells 30 valents, Tomás Pla i Joan Beltrán coincidiren en donar tot el protagonisme al germà marista d’origen navarrés, Agustí Aisa, «ell va encendre la flama» recorden.

L’alcalde d’Algemesí, Vicent García, membre d’aquella colla, ho corrobora; «Garcia vente que vamos a salir en la Muixeranga», li digué en aquella data històrica, a un jove algemesinenc que a no ser per la mediació del marista i de Tomás no hauria sigut un de 

Tomás Pla i Joan Beltrán

ls protagonistes de la renaixença muixeranguera.

Hui, 40 anys després, d’aquell gest, han sigut homenatjats, en un emotiu acte, al Museu de la Festa, els dos mestres muixeranguers, Tomás Pla i Joan Beltrán junt la colla que ficà la primera torre del que ara és Patrimoni de la Humanitat i «la millor festa del món», alcalde dixit.

Aquells joves i atrevits que impulsats pel caracter decidit d’un marista exhibiren les seues forces i il.lusions fa 40 anys, hui tenien dificultats per pujar els tres escalons de l’entaulat per rebre el premi, una fotografia de la colla feta aquell 8-9-73. Però, junt els del seus fills i nets, s’han sentit herois i protagonistes d’un fet que ha marcat la història, no sols de la festa sinò de tot un poble que ha sabut conservar, com ningú, les tradicions valencianes fins convertir-les en Patrimoni Immaterial de la Humanitat.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here