Andrea Peris, regina de les Festes d’Alberic (2ª part)

1
437

El passat 18 de maig, publicarem la primera part de l’entrevista realitzada a Andrea Peris i Aliaga, Regina de la Fira i Festes de Sant Joan i Sant Pere 2013 d’Alberic, el 12 de maig, i em deixava esta segona part, on Andrea va a comptar-nos, què pensa una jove de 18 anys, en els moments que vivim.

 P.- Una jove de 18 anys, ¿qué pensa del mon actual

Andrea.- Es difícil, estem en un món complicat, pero que amb alegría i esforç per part de tots, podrem eixir, ja que han hagut situacions mes greus, mes complicades, i la gent ha sigut capaç d’eixir en davant.Hià situacions que necessiten molt mes esforç, i a vegades provoquen inquietuds que et submergixen en frustació.

P.- Creus que el jove, passa de tot, o que realment esta desaprofitant les poques oportunitats que hian

Andrea.- Pense que es molt important que els jovens tinguen una base cultural, per a que puguen entendre el món que ens rodeja, perque si no la tens, no pots entendre la situación que estem vivint, ni el patiment de algunes families.

Per tant en el ambit en l que pensen que als jovens li dóna tot el mateix dàquesta situació, sempre haurà gent que pense aixi, en el que creun en un món en que no passa res, com si no anara amb ells.

També crec, que hià gent que mira per un mateix i per els demés, en intentar millorar tot el que hià al voltant, no sols per els demés, sino per un mateix, perque si ú no s’imposa una base per tindre uns estudis, no pots fer cami en la teua vida,no vas a tindre un futur, els jovens que pensen que tot açó no va amb ells, es van estanc, i aixó no es fà anar a un futur millor, ells s’estan colapsant i colapsen als demés, perque els jovens som el futur, per lo tant, hem que millorar-ho.

P.- Creus que el vostre futur, està en les vostres mans, que deveu de participar

Andrea.- Totalment. Devem d’aportar idees positives per a col-laborar a eixir el abans posible d’aquesta situació, que entre tots heu podrem fer.

P.- Que el va pareixer que en la 28 Trobada, que fà poc es va celebrar ací, on tots parlaven el valencià, i Joan Lluis Domenech, croniste oficial d’Alberic i Academic, de l’Academia de la Llengua Valenciana, gran defensor de la llengua valenciana, diguera que «el valencià és la cultura i la llengua d’un poble.”

¿creus que es aixina?

Andrea.- Sí, totalment. Es una tradició, no sols com a llengua, és una arrel, que forma part de nosaltres, i que devem de defendre-ho. L’us del valencià, el utilitzem sempre, en l’ambit familiars, amics, l’escola, en els esports, reunions…., es a dir sempre. Deguem de defendre-la i potenciar-la, per a que siga una llengua viva, i potenciar-la mes.

P.- ¿perquè el jove llig en valencià mentres va a l’institut i desprès deixa de llegir-ho

Andrea.- No hià. Els jovens no es donen compte de que el futur età a les seues mans, i es posen mitjans per a orientar el futur, i la llengua del valencià, es un futur que caldria orientar i defendrer, i duriem de llegar i escriure mes en valencià.

P.- ¿El jove d’Alberic, té on anar el cap de semana, o on pasar el temps

 Andrea.- Aiçò si que no, està malament. On mes se sol anar es al Sector R, perque no hià cap lloc on podriem escoltar música, compartir aficions, xarrar, opinar,etc., Açò si que està mal.

P.- Anem a somniar. Andrea com a Regina, té una vareta mágica,que pogueres demanar quelcom que millorara la situació dels jóvens d’Alberic, qué demanaries.

Andrea.- Un centre recreatiu, com una Casa de la Joventut, on es poguera anar, inclós per la nit, i no anar per ahí perduts, sense sabre on anar. Tendria que ser prioritari, per als jovens.

P.- ¿quina actitut deuria de tindre la joventut d’Alberic, qué deurien canviar en la seua actitut, i aportar.

Andrea.- Deurien d’aportar les seus idees, per a que tot el que no es agrade es puga millorar, perque si no alçes la veus per a dir el que troves a faltar, ningú podrá escoltar la teua veu, ni el que vols i demanes. Reivindicar les seus idees i participar per a posar-les en marxa.

P.- qué t’agrada d’Alberic

Andrea.- Es un poble tranquil, en comparació a les grans ciutats que son mes agobiants, on tots els veins ens coneixem, es un ambient familiar. Un poble amb arrels molt profundes.Continua siguent com sempre, poble.

P.- què resaltaries, per als nostres visitants d’Alberic

Andrea.- En primer lloc, la Muntanyeta, del que tot el món poguera gaudir, on respires un ambient diferent, on tinguem a tots els santas de la Setmana Santa.

P.- Ja estás de plé en les festes, i de tots els actes, ¿quin és el que esperes en més il-lusió

Andrea.- El dia de la presentació. Va a ser el mes emotiu per als festers, que espera un reconeiximent com a fester i partícip de la festa, i escoltar”aquest any som els vostres festers”

P.- i et sentiràs com una Regina, que tindràs davant súbdits i no vassalls, que t’estarem mirant amb orgull

Andrea.- Si

P.- qué li diries als jovens que tindràs als teus peus, com voldries que participara

Andrea.- Que fora activa, participativa en tots els actes, no sols en les lúdiques, sinó també en els esports, religioses, es a dir que disfruten de tot el que es fasa.

Andrea Peris

P.- Notes a faltar algún actes que es fea abans

Andrea.- La cavalcada. Es un momento, on tota la gent del poble està esperant-te passar, per a veure’t. Ix al carrer per veure als festers/es, hi es viu l’ambient a festa, no sols per als jovens, sino també per a la gent major.

P.- Després de tot el que em parlat, qué li diries a la gent de fora per a que vingueren a les festes, i de qué o quí voldries tindre present

Andrea.- En primer lloc, soc conscient que com a Regina, vaig a formar part de la història del meu poble, al que vullc com es, i li diría a la gent que ixca al carrer i gaudisca d’unes dies amb alegría.

A la gent de fora, que vinguen i coneguen com som, que no som un poble mes, que viu i gaudix de la festa, es un poble viu en tots els aspectos

P.- el poble d’Alberic, sap com es i que té dins d’ell

Andrea.- Pense que si. El qui vol al seu poble, aprecia el que té.

Per a finalitzar, Andrea torna a cridar als veins/es d’Alberic, per a que ompliguen els actes amb la seua presencia, i gaudisquen d’unes dies d’alegria, i deixen de costat els problemes habituals.

Després de l’entrevista, pensé que Andrea es conscient, que a partir del dia 1 de juny, on es farà la Presentació oficial en L’Ajuntament, es convertirá en la senyoreta que representarà a la dona i joventut d’Alberic, i que heu farà dignament en tots els actes que represente a Alberic, com a Regina. Una jove, que com es sol dir,”amb el cap ben amoblat”

 Eduardo Sala / corresponsal              

 

1 Comentario

  1. Andrea estas guapísima , hablaste como una reina de verdad … Alberic tiene una reina de feria para imitar .
    Eres un cielo de niña !!!
    Besitos y disfruta de tu reinado.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here