Futura Llei Bàsica de la Policia Local / Jordi Chordà

0
411

S’està parlant últimament de la futura Llei Bàsica de la Policia Local, on s’espera que es regularitze d’una vegada per totes a nivell estatal les diverses reivindicacions proposades pel col·lectiu. Motivats pels Sindicats, estan havent-hi contactes amb els partits polítics amb representació al Congrés dels Diputats per a conèixer el seu punt de vista, sent de bones intencions a priori.
Les demandes per a un bon funcionament laboral es basen a aclarir quines són les funcions que han d’exercir els policies locals, alhora que, com ocorre amb els ajuntaments de què depenen, estan desenvolupant el que es podia denominar com «competències impròpies». A més a més, es deu de rebaixar l’edat de jubilació als 59 anys com també homogeneïtzar la formació, l’accés i els ascensos, la uniformitat, el color dels cotxes, la prevenció de riscos laborals o la qualificació com a professió de risc.
Un dels aspectes tan bàsics com el de la uniformitat, podem vore que no es complix ni a nivell estatal, ni a autonòmic, ni tan sols a vegades comarcal o local. Podem veure com dins d’un mateix cos policial hi ha diferents tipus de vestimentes (bé pel proveïdor o pel lloc on es treballe) o de vehicles, i com diu el refrany «una imatge val més que mil paraules».

Com es pot observar, tots porten serigrafiat «POLICIA LOCAL» però costa a vegades un moment identificar-los clarament a diferència del que passa amb els membres de Policia Nacional o Guàrdia Civil, els quals van correctament uniformats, corroborant l’esmentat concepte.

Per altra banda, també com també s’ha pogut llegir anteriorment un altre problema és el de l’edat de jubilació. On no es pot continuar mantenint en un treball tan perillós a persones que ténen minvades per l’edat les habilitats que es requereixen. El problema s’agreuja encara més en el cas dels municipis més xicotets, on la plantilla és molt reduïda i, com en quasi tots els ajuntaments, envellida davant de la falta d’oferta d’ocupació.
S´ha acabar amb la figura de l’»interí» de la que «s’aprofiten» en algunes comunitats, o del policia «temporer» contractat, sense cap preparació, per a determinats períodes de temps, com l’estiu, són altres de les demandes sindicals. Hi ha casos on l’interí ha arribat a permanèixer durant més d’una dècada en el lloc de treball fins que finalment ha aconseguit aprovar una oposició que li ha permet ser funcionari de carrera. Per este motiu, es pensa que la forma més idònia per a realitzar l’ingrés o ascens hauria de ser el d’una sola convocatòria anual, on una vegada superades les proves, passara el temps de formació requerit en l’Acadèmia (en el nostre cas, IVASPE) i posteriorment començar a realitzar les funcions que tinguera encomanades.
El ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, ha anunciat en una recent compareixença al Congrés d’elaborar una llei bàsica de Policia Local per a aprofitar, va dir, el «valor afegit» del nombre d’agents (al voltant de 70.000). Per desgràcia, durant l’anterior legislatura (any 2009) es podia llegir la noticia “PP, PSOE i PNB revisaran les competències dels policies locals”, el qual fa vore que la cosa va per a llarg i que ningú vol agafar el bou per les banyes.

Jordi Chordà

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here