L’Estat i el Consell «són responsables» de la contaminació de l’aigua en la Ribera

0
436
Lapuente, Ferrer i La-Roca durant el debat

El representant de la Fundació Nova Cultura de l’Aigua, l’economista Francesc La-Roca i l’enginyer membre de la Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública, Enrique Lapuente han arribat, esta nit a Alzira, a la conclusió que l’Estat i la Generalitat tenen «una responsabilitat compartida» davant la contaminació per excçés de nitrats que pateix l’aigua potable de la major part dels municipis de la Ribera.

«No estan complint les seues obligacions legals», advertia Lapuente, donat que la Llei d’Aigües asigna a l’Estat la «protecció» dels recursos hídrics» i per tant les persones perjudicades «poden exigir indemnitzacions» estimava l’enginyer de Camins, Canals i Ports.

Més de 15 anys amb nitrats

Tots dos han advertit que les administracions coneixen el problema dels nitrats»des de fa més de 15 anys» i entenen que els ajuntaments deurien haver sigut «més exigents» amb la Generalitat i l’administració central.

Al Vinalopó no tenen cap problema d’abastiment

Lapuente estima que la falta de qualitat de l’aigua destribuida per les xarxes municipals deuria haver tingut una repercusió en el rebut de l’aigua donat que «paguem per una aigua salubre i neta i els índex de nitrats i de pesticides l’han fet insalubre». A més considera que la concessió d’aigua del Xúquer a la Ribera deuria ser de 30 hm3 perquè «és la capacitat de la nova potabilitzadora». I s’ha mostrat molt contundent contra les exigencies dels regants del Vinalopó; «ara no tenen cap problema d’abastiment i en un futur pròxim gaudiràn de la procedent de la desaladora que podrà abastir a més de 200.000 habitants».

Per la seua part Francesc La-Roca incidia en «l’abús» dels fitosanitaris en el confreu dels cítric i fruiters de la comarca, un abús que «ha sigut la causa directa de la contaminació de l’aigua, fruit del model d’agricultura indutrial». Segons este economista els filtres de carboni «nomé són una solució parcial perquè no eliminen elsl nitrats». Per a ell la solució a curt termini passa per «una concessió transitòria de les aigües superficials», en entendre que «les soterrànies són més segures», tot i que ara necessiten una descontaminació dels acuífers. A este respecte ha ficat com exemple que cal tindre sempre en compte la posibles utilització dels acuífers donat la posssibilitat la central nuclear de Cofrents «puga contaminar un dia les aigües superficials».

L’aigua és un dret humà essencial

La-Roca i Lapuente que han participat en u debat organitzat per la plataforma,»La Ribera pel dreta a l’aigua», han coincidit en que la contaminació de les aigües de la xarxa potable «és un fet greu» i en que l’abastiment humà «és un dret humà essencial», reconegut per l’Assemblea General de les Nacions Unides l’any 2010.

Durant el debat ha intervingut, Pedro Domínguez, de la Ribera en Bici, qui ha assenyalat que «la solució és l’agricultura ecològica» mentre Paco Sanz de Xúquer Viu, advertia que «els pròxims mesos són claus» davant la futura aprovació del Pla de Conca del Xúquer», al temps que es mostrava partidari de convocar mobilitzacions.

L’acte ha estat conduït per la presidenta de Xúquer Viu, Graciela Ferrer.

Dejar respuesta

Please enter your comment!
Please enter your name here